• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Európai kutatóprogramban a debreceni egyetem

Regionális hírek Forrás: Debreceni Egyetem

Az InnoLife európai projektben való részvételről is szó volt az idei utolsó szenátusi ülésen.

- A Debreceni Egyetem történetének legjelentősebb nemzetközi szerepvállalása előtt áll – jelentette be a december 11-ei szenátusi ülésen Szilvássy Zoltán rektor. Kifejtette: az egyetem az InnoLife konzorcium tagjaként – több elitegyetemmel közösen – részt vesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Knowledge and Innovation Community (KIC) for EIT Health programjában. Az egészségipari megaprogramban a Debreceni Egyetem társult partnerként vesz részt – ezt kedden jelentették be a szervezetnél.

Az InnoLife projekt olyan komplex európai problémákra fókuszál, mint az egészséges életmód és az aktív öregkor. A Debreceni Egyetem az egészségmegőrzés, az élelmiszeripar és a speciális képzések területén vesz részt a szakmai munkában, számos partnerrel végez majd közös kutatásokat - ebbe gazdasági, ipari partnereit és az intézmény részvételével működő klasztereket, valamint önkormányzatokat is bevonva.

- A Debreceni Egyetem előnyben volt a többi kelet-európai partnerhez képest, mivel az intézmény az egészségipari klasztereknek köszönhetően egy jól strukturált – európai megaprogramként is felfogható – innovációs rendszerrel tudott indulni. Ez a program egy innovációs rendszernek a programja, amiben a tudásbázis a Debreceni Egyetem, ami így Kelet-Európa vezető tudáscentrumává válhat – mondta el Szilvássy Zoltán.

A rektori beszámolóból kiderült, hogy többszöri sikertelenség után eredményt hozott az intézmény főgyógyszerészi pozíciójára kiírt pályázat: január 1-től Buchholcz Gyula látja el a feladatot. Szilvássy Zoltán hozzátette: a gyógyszerész szakmai kollégium, a klinikai gyógyszerészeti szakmai tagozat és a Gyógyszerésztudományi Kar támogatásával született meg a döntés.

A tájékoztatóban kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban tovább folytatódott a kiszervezett tevékenységeket végző vállalkozások szerződéseinek átvilágítása, ahol kellett, ott az egyetem megtette a szükséges intézkedéseket.

A külkapcsolatok szempontjából is eredményes volt az elmúlt időszak. Szilvássy Zoltán bejelentette, hogy több hónapos előkészítő munka után a napokban érkezik az indiai Ajurvéda Akadémiáról az a szakember, aki a Debrecenben felépülő Európai Ajurvéda Központot irányítja majd.