• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fejlesztéssel csökkentik a kórházon belüli fertőzés kockázatát

Regionális hírek 2021.11.22 Forrás: Weborvos
Fejlesztéssel csökkentik a kórházon belüli fertőzés kockázatát

59,1 millió forint értékben fejlesztették az infekciókontroll tevékenységet a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben.

A Széchenyi 2020 program keretében összesen 59,1 millió forint értékben megvalósult projekt átfogó célja az infekciókontroll fejlesztése révén a kórházi fertőzések számának csökkentése, a prevenciós funkció erősítése. A fejlesztés négy pilléren keresztül valósult meg: eszközök beszerzésén, szervezeti fejlesztéseken, oktatáson, valamint a szabályozó rendszer átalakításán - adta hírül a kórház közleményben.

A fejlesztés részeként 32 millió forint értékben 21 db, akkreditált laboratóriumban igazolt hatásmechanizmussal működő levegőfertőtlenítő készüléket vásároltak. A Hand in Scan kézhigiéné ellenőrző rendszert kiterjesztették a kórház fekvőbeteg szakellátó szervezeti egységeire. 13,3 millió forint értékben, 81 db érintésmentes kézfertőtlenítő szett érkezett az intézménybe. 3 db új takarítógépet üzemeltek be. A négy – sebkezelés, húgyúti katéterezés, centrális és perifériás katéterezés – leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés megelőzése céljából egyszerhasználatos szetteket vezettek be. A fejlesztésnek köszönhetően 4 millió forint értékben vásárolhattak egyszerhasználatos sebkezelő a negatívnyomás-terápiás rendszerhez kapcsolódó szetteket.

A fejlesztés részeként kialakították az infekciókontroll kapcsolattartó rendszert: A nagy eszközfejlesztés mellett át kellett alakítani a helyi szabályozó és eljárásrendeket, a fejlesztéshez adoptálni kellett az egyes munkafolyamatokat is. A cél egy olyan helyi eljárásrend kialakítása volt, amely biztosítja a fekvőbeteg ellátás teljes területére kiterjedően az intézmény infekciókontroll felkészültségi szintjének értékelését és lehetővé teszi az egyes betegeknél az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés kockázatának felmérését. Az új eljárásrend kialakításához szükséges volt a belső szabályzatok módosítása, valamint ehhez kapcsolódóan szervezetfejlesztési feladatok végrehajtása.

A fejlesztés eredményeként az új gyakorlatot alkalmazó munkatársak szakképzés, valamint kiscsoportos gyakorlati bemutatók keretében szerezték meg az alkalmazáshoz szükséges tudást.

A célkitűzések elérésének érdekében szükséges a lakosság szemléletformálására is. Ennek céljából nyomtatott tájékoztatókat terjesztettek és kézhigiénés napot szerveztek a lakosság körében. Emellett az Egészségügyi Irodával együttműködve interaktív előadások és bemutatók keretében oktatták a helyes kézhigiéne gyakorlatát.

Legolvasottabb cikkeink