• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Fejlesztéssel csökkentik a kórházon belüli fertőzés kockázatát

Regionális hírek 2021.11.22 Forrás: Weborvos
Fejlesztéssel csökkentik a kórházon belüli fertőzés kockázatát

59,1 millió forint értékben fejlesztették az infekciókontroll tevékenységet a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben.

A Széchenyi 2020 program keretében összesen 59,1 millió forint értékben megvalósult projekt átfogó célja az infekciókontroll fejlesztése révén a kórházi fertőzések számának csökkentése, a prevenciós funkció erősítése. A fejlesztés négy pilléren keresztül valósult meg: eszközök beszerzésén, szervezeti fejlesztéseken, oktatáson, valamint a szabályozó rendszer átalakításán - adta hírül a kórház közleményben.

A fejlesztés részeként 32 millió forint értékben 21 db, akkreditált laboratóriumban igazolt hatásmechanizmussal működő levegőfertőtlenítő készüléket vásároltak. A Hand in Scan kézhigiéné ellenőrző rendszert kiterjesztették a kórház fekvőbeteg szakellátó szervezeti egységeire. 13,3 millió forint értékben, 81 db érintésmentes kézfertőtlenítő szett érkezett az intézménybe. 3 db új takarítógépet üzemeltek be. A négy – sebkezelés, húgyúti katéterezés, centrális és perifériás katéterezés – leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés megelőzése céljából egyszerhasználatos szetteket vezettek be. A fejlesztésnek köszönhetően 4 millió forint értékben vásárolhattak egyszerhasználatos sebkezelő a negatívnyomás-terápiás rendszerhez kapcsolódó szetteket.

A fejlesztés részeként kialakították az infekciókontroll kapcsolattartó rendszert: A nagy eszközfejlesztés mellett át kellett alakítani a helyi szabályozó és eljárásrendeket, a fejlesztéshez adoptálni kellett az egyes munkafolyamatokat is. A cél egy olyan helyi eljárásrend kialakítása volt, amely biztosítja a fekvőbeteg ellátás teljes területére kiterjedően az intézmény infekciókontroll felkészültségi szintjének értékelését és lehetővé teszi az egyes betegeknél az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés kockázatának felmérését. Az új eljárásrend kialakításához szükséges volt a belső szabályzatok módosítása, valamint ehhez kapcsolódóan szervezetfejlesztési feladatok végrehajtása.

A fejlesztés eredményeként az új gyakorlatot alkalmazó munkatársak szakképzés, valamint kiscsoportos gyakorlati bemutatók keretében szerezték meg az alkalmazáshoz szükséges tudást.

A célkitűzések elérésének érdekében szükséges a lakosság szemléletformálására is. Ennek céljából nyomtatott tájékoztatókat terjesztettek és kézhigiénés napot szerveztek a lakosság körében. Emellett az Egészségügyi Irodával együttműködve interaktív előadások és bemutatók keretében oktatták a helyes kézhigiéne gyakorlatát.

Legolvasottabb cikkeink