• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyerekek, ez működik! - mondta a professzor

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az évi félszáz szívátültetéssel a városmajori klinika a 10 legnagyobb szívtranszplantációs központ egyike a világon.

Napra pontosan 25 éve ültettek be először új szívet Magyarországon. Az elmúlt negyedszázad alatt már több mint 450 beteg köszönheti életét a szívtranszplantációnak, amelynek nagy részét a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végezték. Az évforduló kapcsán idehívták a műtéten átesett betegeket, köztük az első újszívest Schwartz Sándort, valamint az újságírókat, hogy együtt ünnepeljenek.
 
A klinika igazgatója, Merkely Béla többek között arról beszélt, hogy a 25 évvel ezelőtti két transzplantációhoz képest, tavaly már 51 új szívet kaptak a betegek a klinikán. Ez a szám azt is jelenti, hogy a városmajori intézmény a 2. legnagyobb európai centrum és az első 10 legnagyobb szívtranszplantációs központ egyike a világon.
 
Merkely Béla arról is beszélt, hogy elmúlt öt év nagy változást hozott a szívtranszplantáció területén, hiszen létrehozták az új transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz és megkezdődött a nemzetközi szintű műszívprogram. Ennek is köszönhető, hogy az utóbbi öt évben több szívátültetés történt a klinikán, mint az előző húsz évben. Egy héttel ezelőtt, december 28-án például három, január 2-án pedig két szívátültetést végeztek el. A professzor megemlítette, hogy a műtétek 45 százalékában elérték, hogy a beteg idegen vért nem kapott.
 
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a kormány elismeri az oktatás, a kutatás és a gyógyítás egységét, ezért dolgozták ki az orvosképzés fejlesztési stratégiáját. A programra a kormány 150 milliárd forintot szán. Az államtitkár is méltatta a klinika transzplantációban elért sikereit, egyúttal idézte az első áültetést végző Szabó Zoltán professzor szavait: "Gyerekek, ez működik!"
 
Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon 300 ezer szívelégtelenséggel élő beteget kezelnek, és néhány százra tehető azok száma, akiknek a szívátültetés az egyetlen reális esély. Ezért is volt jelentős lépés, amikor Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotransplanthoz, hiszen azzal, hogy külföldről is kaphatnak donorszervet a magyar betegek, nőtt a szívátültetések esélye. Ezt bizonyítja az is, hogy az utóbbi öt évben több átültetés történt, mint az előző 20-ban.
 
A helyettes államtitkár megemlítette azt is, hogy a kormány a városmajori klinikának 800 millió forint támogatást nyújtott, további 900 millió forintot fordított arra, hogy lehetővé vált tavaly december óta a magyarországi tüdőtranszplantáció.
 
Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke arról beszélt, hogy hatalmas csapatmunkára van szükség egy transzplantációhoz. Bármily furcsán hangzik, de fontos, hogy sokan, naponta legalább 70-en legyenek a várólistán, ugyanis így van esély arra, hogy egy beérkező donor biztosan a megfelelő befogadóhoz kerül.
 
Az adatok szerint egyébként tavaly 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, 2015. óta összesen 109 beteg fordult megrajta, és 47 százalékuk kapott új szívet. Az átlagos várakozási idő 4 hónap, de az egyes esetekben nagy az eltérés. Van, aki szinte azonnal megkapja az új szervet, de van, akinek két évet is várnia kell - mondta a professzor, aki egyúttal bejelentette: 2017-ben országjáró, felvilágosító kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél több rászoruló kerüljön fel az szívátültetésre várók listájára.
 
A szervkoordinációt végző Országos Vérellátó Szolgálat képviseletében Mihály Sándor is azt hangsúlyozta, hogy legalább 100 ember összehangolt munkájára van szükség egy transzplantációhoz. Az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója elmondta, hogy a tavalyi év volt a transzplantációk tekintetében a második legaktívabb év. 692 új beteg került fel a transzplantációs várólistára, ebből 77-en szívre várnak. Összesen 504 szervátültetést végeztek. 58 volt a szívtranszplantációk száma, amelyből 51-et a városmajori klinikán és 7-et a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végeztek el.
 
Mihály Sándor is hangsúlyozta az Eurotransplant jelentőségét, hiszen 21 akut esetből, ahol nagyon gyorsan szükség volt a beavatkozásra, 16 esetben külföldről érkezett a donor-szív, és volt olyan beteg, akinek csak négy napot kellett várnia az új szervre.
 
Az ünnepségen végül felszólalt Schwartz Sándor, az első átültetett is. Többek között arról beszélt, hogy ma már abszolút magáénak érzi a 25 éve kapott szívet és bíztatta sorstársait ne csüggedjenek, el fog jönni az ő idejük is.
 
(Képünkön: A transzplantáción átesett betegek intenzív terápiás osztálya a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)