• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Gyermeknefrológiai és gasztroenterológiai szakrendelés is indult Szentesen

Regionális hírek 2024.02.08 Forrás: Weborvos
Gyermeknefrológiai és gasztroenterológiai szakrendelés is indult Szentesen

Szentesen az egyszerűbb eseteket látják el, illetve kontroll vizsgálatra érkezhetnek a gyerekek, nekik nem kell Szegedre utazniuk.

Újabb szakrendelések indultak 2024 januárjában az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó szentesi centrumban: gyermeknefrológia és gyermek gasztroenterológia rendelésre is lehet már időpontot kérni - tudatta közleményében az egyetem.

Szentesen nem volt gyermeknefrológiai ellátás az elmúlt években, így a gyerekeket Szegedre, a gyermekklinikára kellett elhozni. Januártól változott a helyzet: az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban is tartanak gyermeknefrológiai szakrendelést.

- Az ottani lehetőségekhez igazítva Szentesen az egyszerűbb eseteket látjuk el, illetve kontroll vizsgálatra érkezhetnek a gyerekek. Ebbe a körbe tartozik például a magas vérnyomás betegség, amit tradicionálisan a gyerekvesegyógyászok látnak el, de a nem komplikált húgyúti fertőzések vagy az urológiai rendellenességek is, amelyek nem igényelnek bonyolult képalkotó diagnosztikai vagy laborhátteret. Azokat a betegeket továbbra is Szegedre várjuk, akiknek súlyosabb a betegsége – mondta el dr. Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója. Hozzátette, jelenleg – őt magát is beleértve – három orvos látja el a szentesi nefrológiai szakrendelést. Egy kollégájuk másodszakvizsga képzésre jár, hamarosan ő is csatlakozik majd ehhez a csapathoz. Egy-egy rendelési napon 10-14 beteget szoktak fogadni, az eddigi visszajelzések pozitívak.

Dr. Bereczki Csaba kifejtette, hogy a betegek nagy része Csongrád és Szentes környékéről, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részéről és az orosházi régióból érkezik. A gyermeknefrológia területén fontos eredmény, hogy a szegedi Gyermekklinikán – dr. Ondrik Zoltán segítségével – létrehoztak egy mini szatellit művese-állomást a kicsiknek – tudtuk meg dr. Bereczki Csabától. Egyik hároméves gyermek páciensük ugyanis folyamatos gyermekgyógyász orvosi felügyeletet igényel a hemodialízis ideje alatt. A mini dialízis-állomáson két gyermeket tudnak dializálni heti 3-4 alkalommal.

A gyermek gasztroenterológiai ellátás is januárban indult Szentesen, ahol telefonos és e-mailes előjegyzés alapján fogadják heti egy alkalommal a kicsiket. Dr. Szűcs Dániel PhD egyetemi adjunktus, a szegedi gyermekklinika Gasztroenterológiai Osztályának vezetője elmondta, hogy a diagnosztika alapjai, az anamnézis felvétel, a beteg állapotának megítélése, a szűrés, az organikus betegség fennállásának megítélése és alapvető laborvizsgálatok elvégzése is megtörténhet Szentesen. – A betegek legnagyobb részét „örököltük”, ők eddig is Szentesen jártak rendelésre. Ezen betegpopulációnak a megismerése az egyik fő feladatunk, de örömmel várjuk új pácienseinket is – hallottuk dr. Szűcs Dánieltől.

Legolvasottabb cikkeink