• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ha így megy tovább, tényleg beledöglünk

Lapszemle 2018.12.01 Forrás: Piac és Profit
Ha így megy tovább, tényleg beledöglünk

A 65 év felettiek több, mint 40 százaléka kerül veszélybe a felmelegedéssel.

Trópusi betegségek az északi féltekén, csökkenő terméshozamok, a hőség elől menekülő emberek tízmilliói. A klímaváltozás drámai következményeit sorolja a nemzetközi jelentés. Több tucat egyetemi kutatóintézet és ENSZ-intézmények munkatársai vettek részt a klímaváltozás következményeit részletező jelentés kidolgozásában, amely a héten jelent meg a Lancet brit orvostudományi szaklapban - írja a piavesprofit.hu.

A riasztó előrejelzés szerint a felmelegedés belátható időn belül párhuzamosan sújtja majd a déli és az északi félteke országait, kölcsönösen erősítve a kihatásokat. Az egyre nagyobb, hosszabb melegek egyre több halálesethez vezetnek, illetve további vese- és keringési betegségeket váltanak ki. A hőség csökkenti az emberek munkakészségét, különösen a mezőgazdaságban, ami évente munkaórák milliárdjainak elvesztéséhez vezet.

Harminc országban csökkennek már a termés-hozamok és romlik az élelmiszerek minősége: a növekvő széndioxid hatása mérsékli a vas, a cink és a protein mennyiségét a növényekben és a halakban. A szélsőséges aszályok, áradások egyre több települést érintenek Dél-Kelet Ázsiában és Dél-Amerikában. Az aszály csökkenti a terméseket, ami növeli a korai halálesetek számát, a gyermekek alultápláltságát, az éhezést. A szárazsággal járó por hozzájárul az allergiák, az asztma elterjedéséhez, az áradások elmossák a termőtalajokat és fertőzik a vizeket.

2017-ben 157 millió emberrel több volt kitéve a hőség okozta egészségi kockázatoknak – és ez még az idei nyári hőségek előtt volt. Angliában például ezen a nyáron a tavalyinál 700-zal több, a hőséghez köthető halálesetet regisztráltak, mint egy évvel korábban. Európa, a Kaszpi-tengerii térség viszonylagos jómódban élő lakossága nagyon is érintett az éghajlat-változásokban, mivel nagy számban élnek a városokban idős emberek: a 65 év felettiek több, mint 40 százaléka kerül veszélybe a felmelegedéssel.

A hőguta veszélye, a szélsőséges időjárás globálisan átalakítja a munkát, a termelést, mutatott rá a Lancet kommentárja. Városok válnak lakhatatlanná és a migráció mértéke messze túl megy majd a jelenlegi, amúgy is feszültségeket okozó mértéken. A melegedésnek is szerepe volt abban, hogy a Zika-vírus az Egyesült Államokban is megjelent, és számítani lehet ott hasonló trópusi betegségek kórokozóira. A kolera baktériuma eljutott a balti partokhoz és a malária már a szub-szaharai Afrika magasabban fekvő területein is megjelent. 

Legolvasottabb cikkeink