• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Hat évre ítélték a mentőápolót bántalmazót

Regionális hírek 2018.05.29 Forrás: Weborvos Szerző:
Hat évre ítélték a mentőápolót bántalmazót

A férfival szemben elsőfokon kiszabott büntetést a másodfokú bíróság csaknem kétszeresére súlyosította

A közelmúltban másodfokon jogerősen lezárult annak a középkorú férfinak a büntetőügye, aki alig három hónap leforgása alatt három embert, köztük egy mentőápolót bántalmazott. A férfival szemben első fokon kiszabott büntetést a másodfokú bíróság csaknem kétszeresére súlyosította – tájékoztatta a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya a Weborvost.   

Az első eset 2014. június 21-én, Karcagon történt. A férfit este hat óra körül rendőri intézkedés alá vonták, mert ittas volt és erőszakosan viselkedett. Az eljáró rendőr úgy ítélte meg, hogy orvosi segítségre szorul, ezért mentőt hívott hozzá, hogy a helyi kórházba szállíttassa. A mentőautó megérkezett, és utasaival útnak is indult, az ittas férfi azonban menet közben ki akart ugrani a járműből. Az ápoló ezt megakadályozta, amiért a dühös férfi ököllel arcon ütötte. Ismét meg akarta ütni, de a rendőr hátulról lefogta és az ápolóval a betegágyra fektették. A férfi azonban nem hagyta magát, kitépte a helyéről a mentőautó rádiókészülékének zsinórját, és folyamatosan rugdosott, de sem a járőrt, sem a mentőápolót nem találta el. Időközben a mentő megérkezett a kórházhoz, ahol a járőr, az ápoló, és a kollégája segítségére siető mentőgépkocsivezető közösen megbilincselte, majd a sürgősségi osztályra szállította a dühöngő férfit. 

Ezután még 2014 nyarán még két erőszakos cselekményt is elkövetett. Előbb Kenderesen egy másik férfit bántalmazott, majd Karcagnál a 4. számú főút egyik benzinkútjának kivezető útján egy nőt ütlegelt. A megtámadott segítségért kiáltott, ezért a férfi fojtogatni kezdte, és azt mondta neki, „ha kiabálsz, meghalsz”. Szerencsére azonban ketten is meghallották a segélykiáltást, amit a férfi észrevett, és elmenekült.

 Az áldozatok mindegyike 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett. A férfi magatartásával azonban a könnyű testi sértés mellett más bűncselekményeket is elkövetett. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a mentőápoló közfeladatot ellátó személy. Aki jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy ahogyan az jelen esetben is történt, eljárása alatt, illetve emiatt bántalmazza, bűncselekményt, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el. 

Az ügyben a Karcagi Járásbíróság 2016 végén hozott elsőfokú ítéletében a többszörösen büntetett előéletű férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és személyi szabadság megsértése bűntettében, mint erőszakos többszörös visszaesőt, garázdaság és 3 rendbeli könnyű testi sértés vétségében pedig mint többszörös visszaesőt mondta ki bűnösnek, amiért 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A Szolnoki Törvényszék 2018. május 15-én meghozott másodfokú ítéletében az elsőfokú bíróság a férfival szemben kiszabott büntetését azonban túlságosan enyhének találta, ezért az ügyészi fellebbezésnek helyt adva, a férfival szemben kiszabott fegyházbüntetést csaknem duplájára, 3 év 6 hónapról 6 évre, míg a közügyektől eltiltás tartamát 4 évről 7 évre felemelte.

Legolvasottabb cikkeink