• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Hogyan lehet segíteni a demenciával élők ápolását?

Regionális hírek 2019.04.02 Forrás: Weborvos
Hogyan lehet segíteni a demenciával élők ápolását?

Feltérképezték azokat a digitális megoldásokat, amelyek a demenciával élők gondozása során segítséget nyújthatnak.

Idősödő társadalom, idősödő településeink címmel konferenciát szervez szerdán a Modus Alapítvány. A rendezvény témája: hogyan segíthetnek a jóléti technológiák a krónikus betegségek és időskori problémák megelőzésében és kezelésében. Feltérképezik például azokat a digitális megoldásokat, amelyek a demenciával élők gondozása során segítséget nyújthatnak a 24 órás állapotmegfigyelés és nyomonkövetés során. 

Társadalmunk idősödik, egyre többen élünk hosszú életet, miközben az egészségügyi és szociális ellátórendszer kapacitásait tekintve nem képes lépést tartani a megváltozott és megnövekedett gondozási szükségletekkel. Becslések szerint hazánkban 200 000 ember küzd demenciával, amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer–kór. A jelenleg gyógyíthatatlan, az idegrendszer zavarával, az idegsejtek sorvadásával járó betegséggel hosszú évekig élhet a gondozott, miközben állapota folyamatosan romlik és egyre nagyobb mértékben szorul ápolásra. A betegség tünetei miatt az ápolást végző hozzátartozó nagyfokú pszichés és fizikai megterhelésen megy keresztül. A betegek memóriája sérül, tér és időzavar lép fel, megváltozik a gondolkodás és a viselkedés. Idővel nem ismeri fel hozzátartozóit vagy tettei következményeit, eltűnnek a morális fékek és az erkölcsi gátak. Személyisége megváltozik, előfordulhat, hogy agresszívvé válik.

A demens betegek ápolása speciális szaktudást igénylő munka, nem a klasszikus idősgondozás keretébe tartozó feladat! Minél több ismerete van a hozzátartozóknak a betegségről, annál könnyebben és szakszerűbben tudják ellátni a beteg gondozását, elkerülve az ápoló kimerülését és kiégését! Az alapítvány honlapján információkat közölnek a betegséggel kapcsolatban. Hozzátartozók részére Alzheimer Cafékat szerveznek, amelyek lehetőséget biztosítanakt arra, hogy a gondozást végző családtag hiteles információhoz jusson magáról a betegségről, segítséget kapjon nehéz gondozási helyzetek megoldásában, feloldódjon a problémával való önálló küzdelme és elszigeteltsége.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink