• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Húszéves a Szívügyünk Szolnok Alapítvány

Regionális hírek 2019.02.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Húszéves a Szívügyünk Szolnok Alapítvány

Szalay Ferenc polgármester a Szolnok Emlékérem arany fokozatát adta át az alapítványnak.

Néhány cardiovascularis betegségével szembesült magánember – köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat akkori alelnöke – no meg egy szakmáját megszállottan szerető kardiológus 1999 elején összefogott, hogy a maguk eszközeivel tegyenek valamint a szív- és érbetegségek gyógyításáért, és létrehozták a Szívügyünk Szolnok Alapítványt. Már a neve is telitalálat volt, eddigi húsz éves működése pedig igazi sikersztori. Az elmúlt két évtized történéseit kedden a média munkatársai előtt elevenítették fel a szolnoki Hetényi kórházban.

Betegségem miatt az egykori szolnoki Tüdőkórházban az oda telepített kardiológiai osztályra kerültem, és hamarosan megtapasztaltam az ott lévő áldatlan állapotokat – emlékezett vissza a kezdetekre a megyei közgyűlés volt alelnöke, Szabó József, akiből azután az alapítvány kuratóriumi elnöke lett.

Az áldatlan állapotokat még inkább érezte dr. Herczeg Béla, a kardiológiai osztály 1998-ban kinevezett vezetője, aki mint mondta: nem sokkal előtte vett részt egy nyugati tanulmányúton, úgyhogy az ő szemében még nagyobb volt a kontraszt mindenféle szempontból.  

Az alapítvány közreműködésével (is) elért első sikernek azt tartják, hogy a kardiológia végre a Zagyva közelsége miatt az árvíztől is rendre veszélyeztetett Tüdőkórházból átköltözhetett a Tószegi úti központi kórházba. Ehhez persze az akkori fenntartó, megyei önkormányzat bölcs döntése kellett – tette hozzá Herczeg főorvos.

Szavai szerint az új helyükön egy olyan minőségi fejlesztés indult be, amelynek egyes lépéseit, kisebb-nagyobb lobbizással járó részsikereit hosszú volna felsorolni, mert a lényege: Szolnokon egy olyan, 440 ezres populáció ellátásért felelős regionális centrum alakult ki, amelynek a megyei kórházak kategóriájában nem akad párja, és csak a nagy orvosegyetemi központok előzik meg. Az alapítvány ezt a törekvést közel 100 millió forint adományozásával segítette elő, amely gépek, műszerek formájában öltött testet – húzta alá a főorvos. A kardiológiai osztály mai állapotát jellemezve azt emelte ki, hogy orvos- és nővérhiány náluk nincs, valamint jelenleg négy rezidens tanulja gyakorlatban a szív- és érrendszeri bajok gyógyítását.

Dr. Bene Ildikó főigazgató elmondta: számára nagy megnyugvás, hogy a kórház és az alapítvány karöltve végzi tevékenységét, és külön öröm, hogy annak működésében sohasem volt „hullámvölgy”. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is a kórház és az alapítvány példás együttműködéséről beszélt, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak az adományozóknak, akiknek, amelyeknek önzetlen felajánlásaiból a szolnoki kardiológia méltán lehet büszke önmagára.

A sajtótájékoztató végén a város elismeréseként Szalay Ferenc polgármester a Szolnok Emlékérem arany fokozatát adta át az alapítványnak. A Szívügyünk Szolnok 20 éves fennállását áprilisban egy nagyszabású tudományos konferenciával kívánja emlékezetessé tenni.                 

Legolvasottabb cikkeink