• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Húszéves a Szívügyünk Szolnok Alapítvány

Regionális hírek 2019.02.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Húszéves a Szívügyünk Szolnok Alapítvány

Szalay Ferenc polgármester a Szolnok Emlékérem arany fokozatát adta át az alapítványnak.

Néhány cardiovascularis betegségével szembesült magánember – köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat akkori alelnöke – no meg egy szakmáját megszállottan szerető kardiológus 1999 elején összefogott, hogy a maguk eszközeivel tegyenek valamint a szív- és érbetegségek gyógyításáért, és létrehozták a Szívügyünk Szolnok Alapítványt. Már a neve is telitalálat volt, eddigi húsz éves működése pedig igazi sikersztori. Az elmúlt két évtized történéseit kedden a média munkatársai előtt elevenítették fel a szolnoki Hetényi kórházban.

Betegségem miatt az egykori szolnoki Tüdőkórházban az oda telepített kardiológiai osztályra kerültem, és hamarosan megtapasztaltam az ott lévő áldatlan állapotokat – emlékezett vissza a kezdetekre a megyei közgyűlés volt alelnöke, Szabó József, akiből azután az alapítvány kuratóriumi elnöke lett.

Az áldatlan állapotokat még inkább érezte dr. Herczeg Béla, a kardiológiai osztály 1998-ban kinevezett vezetője, aki mint mondta: nem sokkal előtte vett részt egy nyugati tanulmányúton, úgyhogy az ő szemében még nagyobb volt a kontraszt mindenféle szempontból.  

Az alapítvány közreműködésével (is) elért első sikernek azt tartják, hogy a kardiológia végre a Zagyva közelsége miatt az árvíztől is rendre veszélyeztetett Tüdőkórházból átköltözhetett a Tószegi úti központi kórházba. Ehhez persze az akkori fenntartó, megyei önkormányzat bölcs döntése kellett – tette hozzá Herczeg főorvos.

Szavai szerint az új helyükön egy olyan minőségi fejlesztés indult be, amelynek egyes lépéseit, kisebb-nagyobb lobbizással járó részsikereit hosszú volna felsorolni, mert a lényege: Szolnokon egy olyan, 440 ezres populáció ellátásért felelős regionális centrum alakult ki, amelynek a megyei kórházak kategóriájában nem akad párja, és csak a nagy orvosegyetemi központok előzik meg. Az alapítvány ezt a törekvést közel 100 millió forint adományozásával segítette elő, amely gépek, műszerek formájában öltött testet – húzta alá a főorvos. A kardiológiai osztály mai állapotát jellemezve azt emelte ki, hogy orvos- és nővérhiány náluk nincs, valamint jelenleg négy rezidens tanulja gyakorlatban a szív- és érrendszeri bajok gyógyítását.

Dr. Bene Ildikó főigazgató elmondta: számára nagy megnyugvás, hogy a kórház és az alapítvány karöltve végzi tevékenységét, és külön öröm, hogy annak működésében sohasem volt „hullámvölgy”. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is a kórház és az alapítvány példás együttműködéséről beszélt, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak az adományozóknak, akiknek, amelyeknek önzetlen felajánlásaiból a szolnoki kardiológia méltán lehet büszke önmagára.

A sajtótájékoztató végén a város elismeréseként Szalay Ferenc polgármester a Szolnok Emlékérem arany fokozatát adta át az alapítványnak. A Szívügyünk Szolnok 20 éves fennállását áprilisban egy nagyszabású tudományos konferenciával kívánja emlékezetessé tenni.                 

Legolvasottabb cikkeink