• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Immunrendszer: francia-magyar együttműködés a kutatásban

Regionális hírek 2019.04.13 Forrás: Semmelweis Egyetem
Immunrendszer: francia-magyar együttműködés a kutatásban

A kutatócsoport tagjai meghívást kaptak a Francia-Magyar Tudományos Kutatói Fórumra is.

Dr. Sébastien Reymond, a budapesti Francia Intézet tudományos és egyetemközi együttműködési attaséja látogatást tett az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, hogy megismerkedjen a nemrégiben TÉT, vagyis kétoldalú tudományos és technológiai együttműködéseket támogató pályázatot elnyert kutatócsoport tagjaival, illetve a kutatásban francia részről részt vevő munkacsoport vezetőjével  - számolt be róla a semmelweis.hu.  A francia-magyar kutatócsoport az embrionális idegrendszer részét képező ganglionléc szerepét vizsgálja az immunrendszer fejlődésébe.

A kutatás francia munkacsoportjának vezetője Sophie Creuzet, az embrionális idegrendszer részét képező ganglionléc sejtpopuláció kutatásának nemzetközileg elismert szaktekintélye - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A kutató munkája során többek között arra keres választ, hogy ennek a sejtpopulációnak a sejtjei milyen szervekbe jutnak el, és az embrionális fejlődés során őket ért hatásoknak milyen szerepük van az idegrendszer fejlődési zavarának hátterében húzódó kórképek kialakulásában.

Magyar oldalról a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Őssejt- és Kísérletes Embriológia Laboratóriuma LymphoCrest munkacsoportjában Bódi Ildikó és H.-Minkó Krisztina a ganglionléc szerepét vizsgálják a csecsemőmirigy (thymus) fejlődésében. (A ganglionléc a gerinces embriókban megjelenő átmeneti, multipotens, vándorló sejtpopuláció, amelyből a perifériás idegrendszer idegi és gliális elemeitől kezdve a bőr pigmentsejtjein át számos struktúra származtatható.)

A kutatócsoport munkájában a klinikumból Dr. Prodán Zsolt (Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet) és Dr. Kriván Gergely (Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológai és Infektológiai Intézet) vesznek részt, valamint Dr. Szállási Zoltán (Harvard University, Boston Children’s Hospital) és Dr. Rusz Orsolya (II. Sz. Patológiai Intézet).

A kutatócsoport tagjai meghívást kaptak a Francia-Magyar Tudományos Kutatói Fórumra, ahol lehetőségük nyílik tudományos munkájuk prezentációjára. A teljes beszámoló itt olvasható (Fotó: Anatómiai, Szövet és Fejlődéstani Intézet)

Legolvasottabb cikkeink