• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Indul a formabontó ollókiállítás vándorútra

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A MOME hallgatóinak új ollóformákat kellet megálmodniuk, megvalósítaniuk.

Vasárnap, 2015. március 29-én zár a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum olló és a vágás történetével foglalkozó kiállítása, amelyet a MOME hallgatóinak egy csoportjával közösen rendezett - tudatta közleményben az intézmény. A tárlat a vágóeszköz(ök) históriáját nem szokványos módon taglalja, azaz nem orvosi-eszköztörténeti tárlatot tekinthetünk meg, hanem inkább egy látványos olló-design kiállítást. A kiinduló ötletet egyrészt az adta, hogy a MOME hallgatóinak szakdolgozatként új ollóformákat kellet megálmodniuk, megvalósítaniuk. Ehhez kapcsolódott a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum régóta dédelgetett terve, miszerint egyetlen tárgytípuson belül lenne érdemes bemutatni az orvosi eszközök formai és funkcionális egységét. Erre a legmegfelelőbb eszköznek az olló mutatkozott.

Az orvosi ollók sokfélesége, a formai és szerkezeti megoldások híven tükrözik, hogyan változik az eszköz használata. Az olló elválasztó és preparáló kézi eszközként az orvoslásban nélkülözhetetlen, számos orvosi szakterület legfontosabb kelléke – ebből következik, hogy a legkülönfélébb formai megoldásokkal találkozunk. Ugyanakkor a mindennapi életben is nélkülözhetetlen eszköz alaki változásain keresztül kiderül, milyen jelentősége van a formának abban, hogy az adott eszköz a funkcióját maradéktalanul betölthesse.

A tárlat annak ellenére, hogy nem olló történeti kiállítás, a korai ollótípusokat is bemutatja. A látogató a tárlókban elhelyezett eredeti vágóeszközök segítségével nyomon követheti a vágás, nyírás technikájának fejlődését, az ollók alaki változásait, a forma és a funkció egységének kialakulását a kezdetektől napjainkig. A digitális technikán keresztül pedig érzékelhetővé válik az olló térhódítása, valamint a különböző foglalkozások munkafolyamatainak ollótípusai.

A kiállítás népszerűségét jelzi, hogy már több vidéki és határon túli magyar múzeum is jelezte, szívesen bemutatnák városukban a „Vágod? Az olló és a design" című időszaki kiállítást. A formabontó tárlat legközelebb 2015. április 30-án nyílik meg Tiszavasváriban, a Vasvári Pál Múzeum termeiben a Kabay János Emlékhét alkalmából.

(Fotó: Oravecz István)