• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Innováció: Nanotechnológiás sterilizáló rendszer

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az innovatív módszert az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában tesztelték.

Nanotechnológiai eljárásra épülő, komplex sterilizáló rendszert fejlesztett ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. részvételével létrejött konzorcium. A partnerek által kifejlesztett új módszer előnye, hogy a fertőzésveszélynek kitett nyilvános helyek – például a kórházi kórtermek, az orvosi rendelők várói, vagy az iskolák és óvodák – átfogó baktérium, illetve vírusmentesítését az egészségre ártalmatlan módon, kevesebb idő- és költségráfordítással valósítja meg. A sterilizáló rendszer, melynek elemei külön-külön is akalmazhatók, a különböző felületek, illetve helyiségek levegőjének antibakteriális kezelését segíti elő a látható fény segítségével.

Az eddig alkalmazott vegyszeres, illetve az UV sugárzás alkalmazásán alapuló fertőtlenítő eljárásokat hatékonyan helyettesítheti az az új, komplex sterilizáló rendszer amelyet ma mutattak be.

A közösségi helyiségekben, így például az iskolákban, óvodákban, edzőtermekben, fürdőkben és kiváltképp a kórházakban, illetve az orvosi rendelők várójában a vírusok és baktériumok jellemzően elszaporodnak, így a helyiségekben jelen lévőket nagyobb eséllyel fertőzhetik meg. Az egészségügyi intézmények, kórházak számára ezért alapvető kérdés a mindennapi sterilizálás – magyarázza Dr. Buzás Norbert konzorciumvezető, az SZTE innovációs igazgatója. Mindezt eddig vegyszeresen, klórral vagy klór tartalmú tisztítószerekkel oldották meg, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt például a hipervirulens törzsek esetében hatástalan.

A másik eddig használt módszer a vírusok, baktériumok elpusztítására a hőkezelés, esetleg az UV sugárzás alkalmazása, ami viszont rendkívül energiaigényes – teszi hozzá az innovációs igazgató.

Ilyen volt, ilyen lett

A fenti probléma megoldására – partnereinkkel közösen – egy olyan új, nanotechnológiai eljárásra épülő, egészségre ártalmatlan, komplex sterilizáló rendszert fejlesztettünk ki, mely a látható fény segítségével szinte teljesen baktérium-, illetve vírusmentesíti a kórtermeket, várókat. A módszer lényege, hogy látható fényben működő fotokatalizátor nanorészecskék segítségével sterilizáljuk a különböző felületeket (pl. fal, padló stb.), illetve egy a GE Hungary Kft. által kifejlesztett speciális lámpatesttel a levegőt. A fotokatalízis a fény által kiváltott kémiai folyamat, mely során – a fény hatására – a nanotechnológiával kezelt anyag (pl. falfesték, lakk, műanyagpadló) lebontja a szerves anyagokat, így a vírusokat, és baktériumokat is – mondta el a konzorciumvezető.

Az innovatív módszert a fejlesztő felek az Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában tesztelték, hatékonyságát az ott kapott eredmények már bizonyították is.

Legolvasottabb cikkeink