• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Innovatív sebészeti technikát mutattak be a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2023.05.24 Forrás: Unideb.hu
Innovatív sebészeti technikát mutattak be a Debreceni Egyetemen

Bemutató műtéteken ismertették az indocián-zöld festék és fluoreszcencia-vezérelt sebészet alkalmazási lehetőségeit.

Magyarországon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján használják a legszélesebb körben az indocián-zöld festéket, többek között pajzsmirigy-, emlő-, vastag- és végbél műtéteknél, illetve gyomor- és májdaganatok operációjánál. A debreceni szakemberek tapasztalataikat az intézményben rendezett országos szimpóziumon osztották meg a hazai orvosokkal. A programon hat élő műtéti közvetítést láthattak a résztvevők.

A Sebészeti Klinikán rendezett szimpózium volt az első olyan hazai szakmai rendezvény, amelyen bemutató műtéteken ismertették az indocián-zöld festék és fluoreszcencia-vezérelt sebészet alkalmazási lehetőségeit. A technikáról tartott összefoglaló előadást követően a résztvevők a könyvtárban kivetítőkön, élőben követhették a hat műtétet és közben kérdezhettek is az operáló orvosoktól.

A szimpózium résztvevői többek között pajzsmirigy-, emlő-, illetve laparoszkópos vastagbél-, és gyomorműtétet, epehólyag-eltávolítást, illetve májreszekciót láthattak. A Sebészeti Klinika szakemberei bemutatták, hogy a festék hogyan segíti a sebészeket a műtét során és hogyan járul hozzá a beteg biztonságához, valamint gyorsabb gyógyulásához – ismertette Tóth Dezső, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika igazgatója.

Az indocián-zöld (ICG) festék használata a sebészetben nem új keletű, de még nem igazán elterjedt, felhasználási területe nincs teljes mértékben kikristályosodva. A technikát Magyarországon a debreceni Sebészeti Klinikán alkalmazzák a legszélesebb körben. "Az indocián-zöld festék lehetővé teszi számunkra, hogy jobban lássuk a különböző szöveteket és azok keringését, ami jelentősen növeli a beavatkozások pontosságát és biztonságát. A klinikán alkalmazzuk például pajzsmirigyműtéteknél a mellékpajzsmirigy felismerésére, életképességének magállapítására, emlődaganatnál és gyomordaganatnál a nyirokcsomó jelölésére, vastagbéldaganatnál a bélszakasz életképességének megítélésére, illetve májáttétek elhelyezkedésének meghatározására – emelte ki Tóth Dezső. 

A Sebészeti Klinika szimpóziumát az ICG műtétes szakmákban való alkalmazásának nemzetközi szervezete, az International Society of Fluorescence Guided Surgery (ISFGS) társszervezőként támogatta. A világszervezet honlapján hamarosan látható lesz a debreceni programon elvégzett hat operációról készített videó, illetve az ICG felhasználásáról tartott összefoglaló előadás.

Fotó: Unideb.hu

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink