• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Intervenciós kardiológusok szerepe a stroke teamben

Regionális hírek 2019.06.11 Forrás: Semmelweis Egyetem
Intervenciós kardiológusok szerepe a stroke teamben

Dr. Nardai Sándor az európai intervenciós kardiológusok között elsőként szerezte meg a magyar és európai akkreditációt.

Azok a kardiológusok, akik neurointervenciós képzésben részesülnek, értékes hozzájárulást tudnak adni egy stroke team munkájához – erről beszélt Dr. Nardai Sándor intervenciós kardiológus, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusa, aki – Magyarországon egyedüliként – kardiológusként rendelkezik európai és magyar neurointervenciós licence vizsgával.

Dr. Nardai Sándor az egyetem honlapjának elmondta, hogy a stroke betegek ellátása során a neurológiai és a kardiológiai ismeretek sok szempontból kiegészítik egymást. A kardiológusok vascularis-neurológiai és neurointervenciós továbbképzése emiatt sok előnnyel járhat mind az orvosok, mind pedig a betegek számára.

A stroke kezelésében hatékony thrombectomiával kapcsolatban 2015-ben jelentek meg az első bizonyító erejű klinikai tanulmányok. Az eljárás drámaian javítja a jó kimenetel esélyét agyi nagyér okklúzióban: 2,5 betegből 1 önálló életvitelre alkalmas lesz a beavatkozást követően – mondta el Dr. Nardai Sándor, hangsúlyozva: ebben a csoportban az intervenciós kezelés nélkül a betegek döntő többsége önellátásra képtelen marad. A stroke-on átesett betegek ugyanakkor sokszor strukturális szívbetegségben is szenvednek, ezért, ha a neurointervenciós teamekben kardiológus is jelen van (aki ért az alapbetegséghez), az hatékonyabbá teszi a diszciplínák közötti együttműködést – magyarázta az adjunktus.

Dr. Nardai Sándor az európai intervenciós kardiológusok között elsőként szerezte meg a neurointervenció végzéséhez szükséges magyar és európai akkreditációt, és május végén meghívott előadóként számolt be tapasztalatairól a EuroPCR 2019 kongresszuson Párizsban. Ez a rendezvény jelenleg a világ egyik legnagyobb intervenciós kardiológiai konferenciája, amely idén először az Európai Kardiológus Társaság Stroke Munkacsoportjának szimpóziumát is magában foglalta. A kongresszusról tudósító PCR TV műsorában Dr. Nardai Sándor a szívinfarktus-ellátás forradalmasítójával, a 2018-as Semmelweis Budapest Award díjazott Dr. Petr Widimskyvel közösen elemezte a kardiológusok potenciális szerepét a stroke ellátórendszer megújításában. A beszélgetés során egyetértettek abban, hogy az új terápiás eljárásokat minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni a betegek számára, és ennek érdekében ki kell dolgozni az intervenciós kardiológusok részére is egy olyan egységes nemzetközi képzési rendszert, amit a társszakmák is elismernek. A képzési kritériumok kialakításánál pedig a legfontosabb szempont a betegbiztonság és a rendszer hatékonyságának együttes növelése kell, hogy legyen.

Legolvasottabb cikkeink