• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jól halad a harmadik oltási kör a szociális otthonokban

Regionális hírek 2021.08.17 Forrás: MTI
Jól halad a harmadik oltási kör a szociális otthonokban

Az idősek nagyon örültek az áprilisi nyitásnak, éppen ezért tartják szükségesnek az újabb oltás felvételét.

Baranya megyében a szociális otthonokban a gondozottak és a gondozók túlnyomó része kéri a harmadik vakcinát, oltásuk jó ütemben zajlik - közölte a baranyai kormánymegbízott az MTI-vel. Horváth Zoltán annak kapcsán beszélt minderről, hogy a Baranya megyei Bicsérden a Léna Ház Idősek Otthonában is megkezdődött a gondozottak és gondozók harmadik körös oltása, ott a délelőtt folyamán a 48-ból 36 gondozottat oltottak be.

A kormánymegbízott közölte: a harmadik körös oltásokra a jogosultak mintegy kilencven százaléka jelentkezett, oltásuk jó ütemben zajlik, s várhatóan szeptember első hetének végére mindenki felveszi a vakcinát, aki kérte.

Horváth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a harmadik oltást nemcsak a szociális intézményekben élők kérhetik, hanem mindenki, akinek esetében legalább négy hónap eltelt a legutóbbi vakcina beadását követően.

Közölte: Baranyában minden kórházban kialakítottak oltópontot, és a háziorvosoknál is lehet kérni az oltást, így nem okoz nehézséget az oltóanyaghoz való hozzájutás a megyében, a megyei oltási munkacsoport pedig folyamatosan biztosítja az ehhez szükséges vakcinákat.

Szabados Ibolya, a bicsérdi intézmény háziorvosa elmondta: a gondozottak - ahogy az első két esetben - harmadik oltásként is a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát kapják. Hozzátette: azokat, akiket most nem oltanak be, egészségügyi okok miatt nem kaphatják meg a vakcinát.

Papp Léna, a kistelepülés intézményének fenntartója azt mondta: a biztonsági előírásoknak és az oltásoknak köszönhetően nem diagnosztizáltak koronavírussal fertőzött személyt sem a gondozottak, sem a gondozók körében.

Megkezdték a balatonfűzfői idősotthonban a harmadik oltás beadását

Megkezdték a szépkorúak oltását a balatonfűzfői Támasz idősotthonban. Az első két oltást korábban minden lakó megkapta, a harmadikkal napi harminc embert oltanak hétfőtől - tájékoztatta az intézményvezető az MTI-t.

Vellai-Nemes Nikoletta elmondta, hogy a lakók nyitottan fogadták a harmadik oltás lehetőségét. Az intézmény dolgozói tájékoztatták őket, hogy jelenlegi tudásuk szerint fontos felvenni a harmadik oltást, mert az első két adag vakcina 210 nap után már nem véd.

Az idősek nagyon örültek az áprilisi nyitásnak, annak, hogy ismét találkozhattak a hozzátartozóikkal, éppen ezért tartják szükségesnek az újabb oltás felvételét.

Az intézmény 60 dolgozója és 170 lakója Pfizer-oltást kapott az első két alkalommal, harmadszorra pedig Sinopharm vakcinával oltják őket.

Mellékhatásként a lakók közül három embernél hőemelkedést tapasztaltak, a fiatalabb dolgozók közül pedig néhányan egy hétig betegeskedtek a második oltás után - ismertette.

A második hullámban a lakók közül néhányan influenzaszerű, viszonylag enyhe tünetekkel átesetek a Covidon - folytatta az intézményvezető -, de a fertőtlenítésnek, a védőfelszereléseknek és a hatékony izolációnak köszönhetően hatékonyan kezelték a helyzetet.

Székely Anikó, az oltást végző háziorvos azt tapasztalta, hogy az oltások felvételével megszűnt a fertőzés előfordulása.

(Nyitókép: Szabados Ibolya orvos beadja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagját egy férfinak a bicsérdi idősek otthonában. MTI/Varga György)

Legolvasottabb cikkeink