• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Velkey: előrébb járunk, mint néhány éve

Lapszemle 2021.08.17 Forrás: magyarnemzet.hu
Velkey: előrébb járunk, mint néhány éve

A Bethesdában nincs orvoshiány, sőt az elmúlt évek fejlesztései nyomán kibővült profilt jelenleg hiánytalan állománnyal, 160 orvossal látják el.

A negyedik járványhullámra mindenképpen számítanunk kell, ami a szakértők szerint ősz elején érkezik, viszont Magyarországot a magas átoltottság miatt kedvező pozícióban éri. A lakosság oltottsága arra ad reményt, hogy a második, harmadik hullámoknál tapasztalt rendkívüli helyzetekre nem kell számítanunk – mondta a Magyar Nemzetnek a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Velkey György hangsúlyozta: ehhez fontos, hogy még augusztusban minél többen jelentkezzenek be az oltópontokon. Azok is, akik eddig még nem igényelték a vakcinát, illetve az oltottak közül azok, akiknél soron következik a harmadik oltás.

A betegeket és a családtagjaikat az átlagnál jóval szélesebb spektrumban támogató, mintaszerűen humánus szemléletű kórházban is ápoltak korábban covidos fiatalokat.

– A koronavírussal fertőződött gyermekek nagyobb részét a gyógyításukra kijelölt Heim Pál Gyermekkórház fogadta. A pandémia elején még úgy tűnt, hogy az a gyerekekre kevésbé veszélyes, mostanra viszont már a 12 év feletti, oltható korosztályban is komoly betegségként kezeljük a koronavírus-fertőzést – hangsúlyozta a szakorvos.

Mint mondta, a járvány későbbi szakaszában például nagyjából száz olyan esetre derült fény hazánkban, hogy a tünetmentesen lezajlott koronavírus-fertőzés után három-öt héttel szívelégtelenség, nehézlégzés tüneteivel fiatalabbak kerültek kórházba. Egyfajta immunválaszként ugyanis úgynevezett sokszervi gyulladás lépett fel náluk, amely egy létfontosságú szerveket is veszélyeztető, súlyosabb, következményes betegség esélyét mutatta meg a szakembereknek. 

– A sokszervi gyulladás hála Istennek jól gyógyítható, viszont gyors beavatkozást, kórházi kezelést igényel, esetenként az intenzív osztályon. 

Ezenkívül még főkent a túlsúlyos, illetve alapvető kockázati tényezőkkel élő, 12 éven felüli fiatalok lehetnek jobban kitéve az akut megbetegedések miatt az őszi szezonban. Nagyon fontos figyelni őket, a megelőzés érdekében óvintézkedéseket tenni! – hívta fel a figyelmet a Bethesda kórház vezetője. 

Mint elmondta: a nemzetközi szakirodalom ismeretében, a folyamatos orvosszakmai konzultációk, az évtizedes tapasztalataik és például a sokízületi gyulladás lehetséges következménye alapján a gyermekgyógyászok egybehangzó véleménye a Bethesdában is az, hogy amennyiben lehet, a 12 évnél idősebb fiatalok oltassák be magukat még az iskolakezdés előtt. 

 További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink