• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kaposvár – két évtized tudomány

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Tudományos tanácskozással ünnepelte húszéves jubileumát tegnap a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete.

A jubileumi rendezvényt Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. „Az egészségügyben dolgozóknak kiemelt szerepük van a társadalmi elvárások és az egyéni felelősség tekintetében – a forráshiányos rendszert már csak az ő áldozatos munkájuk tartja életben. Új alapokra kell helyezni az egészségügyi oktatást, és biztosítani kell a szükséglethez igazodó képzést, a rezidensképzést pedig újra kell gondolni. Az egészségügyet a magyar gazdaság egyik húzóerejeként kell meghatároznunk" – fogalmazott köszöntőjében Gelencsér Attila.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kijelentette: „Nem létezik önállóan Kaposvár, és nincs önálló egyetem. Egy van: Kaposvár az egyetemével és az egyetem a városával. A jövőben is ezt a célt kell szolgálnunk."


Prof. dr. Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, az egyetem rektor-helyettese köszönetét fejezte ki az intézmény működésében szerepet vállalóknak, a megyének, a városnak és valamennyi munkatársának. Méltatta az elődök – Horn Péter akadémikus és Baka József gazdasági főigazgató – teljesítményét, mely által az intézmény a hazai orvoslás-kutatás élvonalába kerülhetett. A professzor szerint az egészségügyi centrumnak az elkövetkezendő húsz évben is folyamatosan fejlődnie kell, hiszen amennyiben ez a folyamat megállna, a világ „elrohanna" mellette. Középtávú célként azt tűzte ki, hogy az eddigi nemzetközi együttműködések révén a centrum európai uniós kutatási központtá váljék. Repa Imre köszöntőjét követően rövid animáció illusztrálta a Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet elmúlt két évtizedét, majd zenés lézershow színesítette az ünnepélyes programot. (Interjúnk a professzorral

A tudományos tanácskozást prof. dr. Sótonyi Péter nyitotta meg, aki a magyarság – mint egykori lovasnemzet – kedvelt állatát, a lovat választotta előadása témájának: a lábvég és a pata anatómiáját ismertette, és természetesen szóba került Kincsem, Imperiál és Overdose is. Seregi János professzor Zöld folyosó Európában címmel állattenyésztésünk néhány lehetőségét ismertette, Bokor Csaba pedig a geotermikus energia magyarországi kiaknázási lehetőségeiről értekezett. A külföldről érkezett előadók közül a rendezvényen előadást tartott prof. dr. Gottfried Brem Ausztriából (Transzgenikus haszonállatok), Bernasdette Moran Írországból (Klinikai audit a radiológiában) és Jolesz Ferenc professzor – világhírű magyar idegsebész, idegkutató radiológus –, a Brigham and Womens Hospital radiológiai tanszékvezető-helyettese az MR-vezérelt fókusz ultrahang úttörő alkalmazásait mutatta be.

A délutáni program nyitányaként prof. dr. Papp Lajos az akut betegellátásban szükséges paradigmaváltásról szólt a hallgatóságnak, majd dr. Horváth Iván a sztentek intervenciós kardiológiában való felhasználását ismertette, Stent for Life címmel. Dr. Gyöngyösi Mariann – szintén Ausztriából – „Új intervenciós kardiológiai módszerek és kezelések kidolgozása a Kaposvári Egyetem experimentális angiográfiás laborjában" címen illusztrálta a magyar és a külföldi egyetemek a kutatásban megvalósított kiváló együttműködését. Dr. Borbély Katalin a PET- és a SPECT-technikák fontosságát hangsúlyozta a komplex diagnosztikában, míg prof. dr. Zámbó Katalin a molekuláris és fúziós képalkotás onkológiában megvalósítható jelentőségét tárgyalta, prof. dr. Palkó András pedig a gócos májbetegségek képalkotó diagnosztikával történő feltérképezésének új lehetőségeit mutatta be.


A tudományos program kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melyen az onkológia aktuális kérdései merültek fel. A meghívott szaktekintélyek – prof. dr. Kásler Miklós, prof. dr. Strausz János, dr. Dank Magdolna, prof. dr. Oláh Tibor, dr. Szánthó András, dr. Kisbenedek László és dr. Hadjiev Janaki – először ismertették területük legfontosabb jellemzőit, aktuális problémáit, majd a közönség bevonásával interaktív beszélgetés alakult ki. A rendezvény hivatalos zárásaként Repa Imre köszönte meg az előadók és vendégek részvételét, és a Hencsén rendezett fogadásra invitálta jelenlévőket.

Legolvasottabb cikkeink