A mediterrán, illetve a japán étrend biztosítja leginkább a hosszú életet és az agy fittségét.
A hosszú és egészséghez élethez a mediterrán vagy a japán étkezési szokásokat kellene mindenkinek követnie: vagyis kevés fehérjét és sok szénhidrátot kellene fogyasztani - derül ki egy ausztrál kutatásból, amelyet a csalad.hu idéz.
Egereket vizsgáltak meg az ausztrál University of Sydney munkatársai, akik arra voltak kíváncsiak, milyen étrend segíti legjobban a test, azon belül is az agy egészségét. Megállapításaik röviden úgy foglalhatók össze, hogy a mediterrán, illetve a japán étrend biztosítja leginkább a hosszú életet és az agy fittségét.
Az angol nyelvű kínai lap, a China Daily beszámolója szerint a rágcsálók fehérjeszegény, de magas szénhidrát-tartalmú ételeket kaptak, s a kísérleti egerek korlátozás nélkül annyit ehettek, amennyit csak akartak. Az eredmények szerint ezen állatok az elemzett időszak végén sokkal jobb általános egészségi állapotban voltak, mint a hagyományos étrenden tartott kontrollcsoport tagjai. Sőt, az agyuk is jobban működött, legalábbis a tanulás és a memória terén jobb eredményeket produkáltak.
“Hosszú ideje nagy erőkkel kutatjuk azt a szert, amit bevethetünk a demencia ellen. Le tudjuk lassítani a folyamatot, de megállítani még nem. Éppen ezért különösen izgalmas egy olyan étrend meghatározása, ami segít az agy fiatalon tartásában” - idézi a lap az egyik vezető kutatót, Devin Wahlt. Azt már mintegy száz éve bizonyították, hogy az alacsony kalória-bevitel növeli a várható élettartamot, azonban ennek követése igencsak nehéz a nyugati társadalmakban, ahol az élelmiszer gyakorlatilag korlátlanul áll rendelkezésre - magyarázta a kutató. Kiemelte, hogy ezért is hasznos lehet egy olyan táplálkozási forma fellelése, amely koplalás és bevitelcsökkentés nélkül hoz hasonló eredményt. Az alacsony fehérje és magas szénhidrát-tartalmú táplálkozás pedig közel azonos hatást ért el.
További részletek a cikkben.