• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kísérletek és bemutatók a Tudományfesztiválon

Regionális hírek Forrás: MTI

3D-s robotikától a gyógynövényeken és a mikroszkópbemutatón át a Maci Kórházig és játékparkig.

Előadásokkal, bemutatókkal és kísérletekkel is várják az érdeklődőket a Tudományfesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében április 24-én és 25-én. A Magyar Tudomános Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont standjánál a látogatók megismerkedhetnek a Duna élővilágának kutatásaival, a dunavirág titkaival, a Duna Expedíció eredményeivel, a vízi élőlényekkel. Megismerhetik a gombák, gyógynövények, zuzmók világát, beleshetnek a méhek rejtelmes életébe és megtudhatják, hogyan nyerik ki a virágok illatát. A hallgatók információt kaphatnak a fiatal kutatók tevékenységeiről, többek között a természetfotózás és a növényökológia titkairól. A pénteki előadásblokkot Vida Gábor akadémikus zárja, aki előadásában a globális ökológiai problémák emberiséget nagymértékben érintő szempontjait mutatja be - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az Eszterházy Károly Főiskola többek között látványos fizikai kísérletekkel és napkereső robottal, a Magyar Csillagászati Egyesület távcső tanácsadással, a Károly Róbert Főiskola 3D-s robotika- és távvezérlés-bemutatóval, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet mamutsimogatóval, közös rakétakészítéssel és fizikai kísérletekkel készül. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem standjánál interaktív eszközöket, egyebek mellett látássérülteknek fejlesztett pénzfelismerőt és színfelismerőt is kipróbálhatnak a látogatók. 

Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pollack Mihály Műszaki és Informatika Kara sűrített levegővel hajtott háromkerekű járművet, mobilrobotot, kvadkoptert és számítógéppel vezérelt habvágót mutat be a látogatóknak. A PTE Általános Orvostudományi Kar Szentágothai János Kutatóközpont interaktív kémiai kísérletekkel és mikroszkópbemutatóval szórakoztatja a nézőket, a Maci Kórházban a gyerekek megtanulhatják az orvosi vizsgálat menetét, és közelebbről megnézhetik a rendelőben előforduló eszközöket, megismerkedhetnek az orvosi környezettel.

A hagyományosan a Föld napja alkalmából megrendezett fesztivál programjai között szerepelnek ásványbemutatók, süteménykészítés, bábelőadások, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékpark és interaktív makettbemutató is.

Legolvasottabb cikkeink