• nátha
    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

    • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

      A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

    • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

      Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Közösen fejleszt élelmiszereket a Bonafarm Csoport és a PTE

Regionális hírek 2019.07.09 Forrás: Pécsi Tudományegyetem
Közösen fejleszt élelmiszereket a Bonafarm Csoport és a PTE

Sikerül-e a lakosságot az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás irányába terelni?

Európában a népesség több mint 50 százaléka túlsúlyos, és több mint 20 százaléka elhízott, de a becslések alapján az utóbbiak aránya 2030-ra 50 százalékra nőhet, sőt, egyes államokban elérheti a 89 százalékot is. Magyarországon szintén egyre rosszabb a helyzet: az OECD legfrissebb, témában kiadott jelentése szerint az elhízottak aránya Európában hazánkban a legmagasabb, globálisan pedig az Egyesült-Államok, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. A világszervezet adatai szerint a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek a duplája.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy az egyik legfontosabb kérdés, sikerül-e a lakosságot az egészségesebb és kiegyensúlyozottabb táplálkozás irányába terelni, és arra ösztönözni. Ennek érdekében fogott össze a Pécsi Tudományegyetem a Bonafarm Csoporttal, hiszen a PTE Egészségtudományi Karán hosszú évek óta kutatják és oktatják a táplálkozástudományt, így az ezen a területen megszerzett tudást az élelmiszeripari vállalatcsoportnál a gyakorlatban is hasznosítani tudják. Az együttműködés lehetőséget ad további karokkal való együttműködések kialakítására, kutatások megalapozására és kutatási ösztöndíjak elnyerésére, valamint innovatív fejlesztések megvalósítására is - tudatta az egyetem honlapja.

Az együttműködés értelmében a cégcsoport és Magyarország első egyeteme mostantól közös tudományos és kutatási-fejlesztési tevékenységet végez, a hallgatók számára ösztöndíjprogramot indítanak, és összedolgoznak az egészséges táplálkozásban fontos szerepet betöltő élelmiszerek fejlesztésében, gyártásában, valamint az azt kiszolgáló technológiai háttér innovatív fejlesztésében. Emellett szeptembertől bevonják a Bonafarm Csoport szakértőit a PTE táplálkozástudománnyal kapcsolatos képzési programjaiba, az oktatásba - írták.

Legolvasottabb cikkeink