• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kutatók éjszakája - a virtuális pszichológiáról

Regionális hírek Forrás: MTI

A Károli Gáspár Református Egyetemen is várják az érdeklődőket.

Virtuális pszichológiáról, mesediagnosztikáról, bohócdoktorokról esik egyebek közt szó pénteken, a Kutatók éjszakáján Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen.

"A mai kor embere egy egész sor új kihívással néz szembe: internet, közösségi oldalak, a számítógépes játékok, eddig ismeretlen, lehetőségeket és veszélyeket rejtő, egyre bővülő világa. Az egyéni függőség csak a jéghegy csúcsa, hiszen a háttérben sokkal súlyosabb, nagyobb tömeget érintő kérdések rejlenek. Az előadás során bemutatásra kerülnek olyan újszerű kutatási eredmények, amelyek szülők, gyerekek, tanárok, és diákok számára egyaránt sok hasznos információt közvetítenek, és elgondolkodtató kérdéseket vetnek fel" - olvasható a Virtuális pszichológia. Mit árulnak el számítógép- és internethasználati szokásaink egyéni és társadalmi szinten? című előadás ismertetőjében.

A Meseterápia - Nevettető mesék című rendezvény kapcsán a honlap megemlíti, hogy a mítoszokban a nevetés az élet jellemzője. Az interaktív előadáson a hallgatóság megismerkedik a nevettető mesékkel, és választ kap olyan kérdésekre, hogy mire jók ezek a mesék? Hogyan, mivel igazolják ezt a tudományágak modern kutatási eredményei? Hogyan kapcsolódik a stand up comedy egyre népszerűbb műfaja a hazugságmesékhez? Mikor és hogyan hazudik egy politikus? Hogyan válnak a nevettető meséken alapuló módszerek az egészséges(ebb) élet, a gyógyulás, a gyógyítás eszközévé, esélyévé? Az előadáson példák igazolják, hogy "Nevess boldogságodért, egészségedért!"

A Nevetésről és gyógyításról szól a Piros Orr Bohócdoktor Alapítvány rendezvénye is. Az ismertető emlékeztet arra, hogy bohócok évszázadok (talán évezredek) óta léteznek, bohócdoktorok viszont csak néhány évtizede. Magyarországon például 16 éve.

"A néhány évszázadról, a néhány évtizedről és erről a 16 évről lesz szó: kik vagy mik a bohócok, mit csinálnak a bohócdoktorok. Mi köze a nevetésnek a gyógyításhoz?" - sorolja a Kutatók éjszakájának honlapja.
A Károli Gáspár Református Egyetem programkínálatában szerepel A kasztráló anya című rendezvény is. Az ismertető szerint a megváltozott életfeltételek hatással vannak a korai anya-gyerek kapcsolatra, az értékátadó és megőrző családi viszonyokra. A társadalmi, gazdasági és szemléletbeli változások következtében egyre több családban jellemző az apa tényleges, vagy szimbolikus hiánya, és ezzel párhuzamosan fokozottan jelenik meg az anyai túlgondoskodó magatartás, ami a szimbiotikus kapcsolat fenntartásával lehetetlenné teszi az autonómia elérését.

"A függőség fenntartója a domináns, a férfiakat eltaposó kasztráló nőfigura, anyai archetípus. E mintázat a mindenható, idealizált istenanya, a preverbális időszakban archaikus tárgyfüggést, a nárcisztikus kötődés feladásának képtelenségét jelenti" - olvasható a Kutatók éjszakájának honlapján.

Legolvasottabb cikkeink