• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Letették a reprodukciós kutatóközpont alapkövét Pécsett

Regionális hírek 2022.02.19 Forrás: MTI
Letették a reprodukciós kutatóközpont alapkövét Pécsett

A létesítmény a családbarát szülészet kialakításával együtt 2,8 milliárd forintból, a jövő év elejére készül el.

Letették a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkövét Pécsen pénteken, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szülészetére tervezett létesítmény a családbarát szülészet kialakításával együtt 2,8 milliárd forintból, a jövő év elejére készül el.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eseményen hangsúlyozta: a meddőség 150-160 ezer házaspárt érint Magyarországon, a családbarát magyar kormány az infrastrukturális beruházásoktól a műszerek beszerzésén át a legújabb ismeretek gyakorlatba ültetésével bezárólag mindent megtesz azért, hogy segítsen rajtuk.

Jelezte, a kormány a humán reprodukció minden fázisában, a diagnosztikában és a gyógyszeres ellátásban is rendkívül lényeges döntéseket hozott, "nemzetközi összevetésben is magasan szabta meg" a személyenként végezhető beavatkozások számát, emellett elindult az egységes magyar humánreprodukciós rendszer, továbbá megkezdődött a családbarát szülészetek kialakítása is.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy az euroatlanti világ identitásválságban van, ennek része a demográfiai krízis, amely kritikus Európa jövőjére nézve. Az egyik megoldás a legújabb kori népvándorlás a más vallású, kultúrájú, életérzésű embertömegek érkezésével, ez azonban történelmi tanulságok alapján azzal a következménnyel jár, hogy amikor ez a tömeg elér egy kritikus számot, rákényszeríti a többiekre a saját elképzeléseit - mondta.

Rámutatott: a magyar kormány a magyar hagyományokra, kultúrára, életérzésre és történelmi tapasztalataira támaszkodva úgy döntött, hogy nem migrációval kezeli a kérdést, hanem a "természetes magyar közegben megszülető magyar gyermekekkel, újabb és újabb magyar nemzedékekkel".

Bódis József orvosprofesszor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kiemelte, hogy a világban a népességszám emelkedik, ugyanakkor a fejlett világban csökken.

"Európában a reprodukciónak kulcskérdésnek kellene lennie, de nem került be az Európai Unió 12 kiemelt fejlesztési projektje közé" - mondta.

A magyar kormány ezzel ellentétben számos, az emberi reprodukciót a középpontba helyező lépést tett, ennek is köszönhetően a reprodukciós érték a néhány évvel ezelőtti 1,2-ről mára 1,7-re nőtt Magyarországon, ami óriási eredmény - mutatott rá.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a pécsi beruházásról elmondta, hogy 660 négyzetméter újépítésű terület jön létre. Így a klinikán jelenleg működő reprodukciós központ a kétszeresére, 1146 négyzetméterre nő, továbbá ezer négyzetméteren átépítik, korszerűsítik a szülészeti és nőgyógyászati klinikát. A beruházásnak köszönhetően megduplázzák az ágyak számát, tágas, modern fogadótereket, kényelmes, családias kortermeket, konzultációs szobát, laboratóriumokat alakítanak ki, továbbá felújítják a főépület homlokzatát, és egyebek mellett kicserélik az ingatlan nyílászáróit.

Miseta Attila orvosprofesszor, a PTE rektora azt mondta, az egyetem régen nem látott fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, jelentős kormányzati segítséget kapott ahhoz, hogy valóban egy 21. századi modern egyetem legyen.

(Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Legolvasottabb cikkeink