• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lezárják az ellátás racionalizálása programot

Regionális hírek Forrás: Weborvos

2,844 milliárd forint összköltségvetésű programot valósított meg a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet.

2015. december 28.-án zárul az „Ellátás racionalizálása a Réthy Pál Kórházban" című, TIOP-2.2.4-09/1-2010-0022 azonosító számú európai uniós projekt a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézetben. A  Kórház elmúlt 5 évének legjelentősebb fejlesztése a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében elnyert több mint 2,844 milliárd forint támogatásból valósult meg - közölte dr. Becsei László főigazgató főorvos.

A Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet, felmérve az ellátási területén élő lakosság egészségi állapotát és ellátási szükségleteit, valamint az elérhető kapacitásokat, az intézmény fejlesztését tartotta szükségesnek. Ennek érdekében beruházás megvalósítását határozta el 2009-ben, melynek megvalósításához a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében megjelenő „TIOP-2.2.4/09/1 „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban" elnevezésű  pályázati felhívás lehetőségeit használta ki 2011-2015. évben.

A projekt általános célja volt a Kórház infrastruktúrájának fejlesztése, orvos-szakmailag egységes rendszerének kialakítása és a költséghatékony működtetés feltételeinek megteremtése, amely egyrészt javítja az intézmény által nyújtott egészségügyi szakellátásokhoz való lakossági hozzáférés esélyegyenlőségét, másrészt korszerűsíti a szolgáltatások minőségét és munkafeltételeit. Ezeket a célokat szem előtt tartva került meghatározásra a projekt legfőbb orvos-szakmai tartalma.

Az ellátás fejlesztése érdekében sikeresen megvalósított európai uniós projekt a következő fejlesztési területekre terjedt ki:
1. Központi technológiai tömb fejlesztése
• központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály fejlesztése;
• központi diagnosztikai fejlesztése;
• központi műtő fejlesztése;
• központi betegirányító egység kialakítása;
• központi steril eszközfejlesztése.
2. A központi technológiai tömbhöz kapcsolódó ellátó egységek eszközállományának fejlesztése.
3. Energiatakarékos új épület kialakítása, amely során az intenzív osztályon túl az egynapos sebészeti osztály ágyai is saját hotel részlegbe kerültek elhelyezésre. Az új épület földszintjén a járóbeteg szakellátók részére korszerű rendelők kerültek kiépítésre.
4. A fenti fejlesztések kiegészítéseként intézményi szintű informatikai és infokommunikációs fejlesztés valósult meg, középpontjában a korábbi DOS alapú medikai rendszer cseréjével és az informatikai géppark megújításával. A lakossági oldalról is jelentőséggel bíró központi betegirányító rendszer a betegellátás optimális szervezését, a betegutak racionalizálását teszi lehetővé.
5. Az intézményi villamos energia ellátást biztosító transzformátor állomás cseréje nagyobb teljesítményű berendezésre.

Az elnyert 2,559 milliárd forint európai uniós támogatás (90%) és ahhoz kapott 284,39 millió forint fenntartói hozzájárulás (10%) nélkül nem valósulhatott volna meg a fejlesztés, melynek összegzéseként megfogalmazható:
• A projekt során felépített Új Épülettel, meglévő épületrészek felújításával, eszközbeszerzésekkel létrejött a sürgősségi betegellátó osztály, központi műtő, központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály, egynapos sebészeti osztály egy központi technológiai tömbben koncentrálódó egysége. A fejlesztés eredményeként olyan struktúra jött létre, melyben a hasonló jellegű szakmák szoros egysége, együttműködése valósul meg.
• Az egynapos sebészeti osztály saját hotel részlegbe került, immáron önálló szervezeti egységként, nagyobb szakmai hangsúllyal működik.
• Az élet szerves részévé vált a fejlesztés eredményességét megtestesítő új épület, emberközelivé hozva és sikerré kovácsolva hazánk uniós tagságát.
• A beruházás 4 évet és 8 hónapot felölelő sikeres megvalósítása az abban közvetlenül részt vevő személyek, szerződött partnerek, a Támogató és a Fenntartó érdeme, de legfőképpen a kórházi  dolgozók és az ellátási területen élő 150 000 főnyi lakosság sikere.

A kórház nem feledkezik meg az emberi tényezőről, mint az egészségügy legfontosabb szereplőjéről. A dolgozói munkabiztonságot, kiváló munkafeltételeket biztosító megújult infrastrukturális környezetben betegcentrikus ellátást  kíván megvalósítani.

A 2015 decemberében befejeződő projekt megvalósulását az Európai Unió és a Magyar Állam támogatta - zárul a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink