• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Magasabb ponthatár, több jelentkező az SE-n

Regionális hírek 2018.07.26 Forrás: Semmelweis Egyetem Szerző:
Magasabb ponthatár, több jelentkező az SE-n

Az orvos- és egészségtudományi területen a Semmelweis Egyetemen kellett a legtöbb pont a felvételihez.

A Semmelweis Egyetem hat karán összesen 2074 hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar nyelvű képzésben a 2018/19-es tanévben, közülük 122-en önköltséges formában tanulnak majd.

Az egyetem népszerűségét jelzi, hogy egyes szakokra többen adták be jelentkezésüket az előző évhez képest, és az első helyes jelentkezések száma is nőtt, a hazai szakegyetemek közül a Semmelweis Egyetem képzéseire szerettek volna legtöbben bekerülni első helyen – összegezte Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. Hozzátette, a népszerű szakokon ennek megfelelően a ponthatárok is nőttek a tavalyihoz képest, az orvos-egészségtudományi területen ide kellettek a legmagasabb pontszámok a társegyetemekkel összehasonlítva.

Az Általános Orvostudományi Karra első helyen 1167-en szerettek volna bekerülni, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi jelentkezők száma és 6 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál, ami az egyetem orvosképzésének növekvő népszerűségét jelzi – ismertette Dr. Hunyady László dékán. Hozzátette: ezzel is összefüggésben nőtt a ponthatár, idén a sikeres felvételihez 441 pontra volt szükség az állami, és 460-ra az önköltséges képzésben, így összesen 381 főt vettek fel, akik közül hárman tanulnak majd önköltséges formában.

Az Egészségügyi Közszolgálati Karon összesen 119-en kezdhetik meg tanulmányaikat három szakon (egészségügyi szervező BSc, egészségügyi menedzser MSc, szociális munka MSc). Dr. Pethesné Dávid Beáta dékánhelyettes elmondta, hogy az egészségügyi menedzser és szervező képzésben sikerült feltölteni a rendelkezésre álló kapacitást. A szociális szférában tapasztalható bizonytalanság miatt ugyanakkor az elmúlt években csökkent az érdeklődés a szociális munka mesterképzés iránt – tette hozzá.

Az Egészségtudományi Karra tavalyhoz képest 70 fővel többet, 1224 hallgatót vettek fel idén, minden szakon feltöltve a rendelkezésre álló kapacitást, a felvettek közül 99-en tanulnak majd önköltséges képzési formában. A kar képzéseire jellemzően két-háromszoros a túljelentkezés, idén is a gyógytornász (435 pont) és a dietetika (418 pont) voltak a legnépszerűbb szakok, négy-ötszörös túljelentkezéssel, ezért itt voltak a legmagasabbak a ponthatárok is – tájékoztatott Dr. Vingender István dékánhelyettes.

A Fogorvostudományi Kar 100 hallgatót vehetett fel, közülük egy fő önköltséges képzésben tanul majd. A bejutáshoz 434 pontra volt szükség az államilag finanszírozott képzésben. Az előző évhez képest három ponttal nőtt tehát a határ, és a jelentkezők száma is emelkedett – mondta Dr. Bartha Károly dékánhelyettes, aki kitért rá, hogy ezzel a rendelkezésre álló kapacitást teljes mértékben fel tudják tölteni.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyógyszerésztudományi Karon idén is maximális létszámmal, 150 fővel indulhat el a félév, ebből önköltséges képzésben hárman tanulnak majd. Idén 392 pontot kellett elérni a sikeres felvételihez az államilag finanszírozott képzésben. Dr. Zelkó Romána dékán elmondta, a jelentkezők átlagpontszáma ezúttal is magas – 423 pont – volt.

A Pető András Karon az eddigi 70 helyett 100 jövendőbeli konduktor kezdheti meg tanulmányait a következő tanévben, a kar összesen, a pótfelvételi eljárással együtt 106 hallgatót vehet majd fel – ismertette Dr. Deák Adrienn dékánhelyettes. Az idei évben kétszeres túljelentkezés mellett 284 pontra volt szükség a sikeres felvételihez.

Az idei felvételi során több mint 107 ezer diák jelentkezett egyetemre és főiskolára. A legnépszerűbb osztatlan képzések között szerepel az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerész képzés, a sokak által megjelölt alapképzések közé pedig egyebek mellett az ápolás és betegellátás szak is bekerült.

 

Legolvasottabb cikkeink