• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar - Szlovák Reumatológiai Tanácskozás Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az utóbbi években a hazai reumatológiai gyógyítás, oktatás, kutatás egyik súlypontja Debrecenbe tevődött át.

A reumatológia aktuális kérdéseit vitatják meg ma kezdődő, két napos tanácskozásukon a szakma nemzetközileg elismert szakemberei a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszékének szervezésében - tudatta az egyetem.

Az utóbbi években a hazai reumatológiai gyógyítás, oktatás, kutatás egyik súlypontja Debrecenbe tevődött át, a DE OEC Reumatológiai Tanszék vezetőinek és szakembereinek eredményei alapján. Ennek a folyamatnak nagy lendületet adott az is, hogy a Magyar Reumatológusok Egyesülete az elmúlt évben elnökévé választotta Szekanecz Zoltán professzort, a debreceni Reumatológiai Tanszék vezetőjét. Nemrégiben az e területen tevékenykedő szakdolgozók is megalakították egyesületüket, a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületét, elnökké Domján Andreát, a Reumatológiai Tanszék egészségügyi menedzserét választották.

A Reumatológiai Tanszék többnyire gyulladásos-autoimmun betegségekre koncentráló gyógyító munkájához számos kutatási projekt kapcsolódik, amelyek az egyes betegségek kialakulásának kutatására és új, korszerű terápiás eljárások tanulmányozására irányulnak. Napjaink új felismerése, hogy az érelmeszesedés, a szív-érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok és a csontritkulás sokkal gyakrabban fordulnak elő gyulladásos reumatológiai kórképekben, mintegy azokhoz társulva. E nagy jelentőségű felismerés alapján indította el a Tanszék azt a kutatómunkát, amelyben munkacsoportjai széleskörű együttműködésben vizsgálják e társuló betegségek kialakulásának genetikai, életmóddal kapcsolatos hátterét, valamint a korai felismerés, megelőzés, kezelés lehetőségét, különös hangsúlyt fektetve a modern biológiai terápia érrendszerre, daganatképződésre és csontra kifejtett hatásainak vizsgálatára.

A Tanszék széleskörű kutató tevékenysége kiterjed az arthritisek mechanizmusai tanulmányozására, a csont laseres vizsgálatára, új immunológiai markerek azonosítására, genetikai vizsgálatokra is.

A 2008. június 1-től szakmailag és gazdaságilag önállóan működő Reumatológiai Tanszék munkatársainak túlnyomó többsége tudományos minősítéssel rendelkezik, köztük 5 PhD fokozatú orvos és egy MTA doktora. A DE OEC klinikai tanszékei között az egyik legeredményesebb a kutatási tevékenysége; munkatársai évente átlagosan 20-24 angol és magyar nyelvű közleményt publikálnak, melyek átlagos impakt faktora évente 50-55 között van. A Tanszék közleményeinek összes impakt faktora 500, citációja 5000 fölött van –hangsúlyozta Dr. Szöllősi János egyetemi tanár, tudományos centrumelnök-helyettes.

A Reumatológiai Tanszék tevékenységének multi-diszciplinaritását mutatja a sokrétű intézményen belüli, hazai és nemzetközi együttműködés. A Tanszéknek a DE OEC-ben 18 elméleti és klinikai egységgel, Magyarországon 6, külföldön 5 nagy munkacsoporttal van aktív munkakapcsolata. A DE OEC reumatológus szakemberei hagyományosan igen jó kapcsolatot ápolnak kassai kollégáikkal.

A két napos Magyar - Szlovák Reumatológiai Tanácskozás, mely elsősorban a Debrecen, Kassa tengelyre épül, kiváló keretet kínál a legújabb kutatási eredmények, a modern technikák, eljárások megismerésére, elsajátítására. Szóba kerülnek a korszerű kezelési eljárások, ideértve a 21. század igényeinek megfelelő, személyre szabott orvoslás alkalmazását a reumatológiában, valamint olyan aktuális témák is, mint a prolaktin tejelválasztást serkentő hormon és a sokízületi gyulladás kapcsolata, a lupuszos vesegyulladás korszerű kezelése, vagy a szklerodermás betegek terhességével kapcsolatos megfigyelések. A szakemberek személyes tapasztalatokat is szerezhetnek a kutatási eredmények gyakorlatban történő, hatékony felhasználásáról a DE OEC Reumatológiai Tanszékén tett látogatásuk során - tájékoztatott Dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, a Reumatológiai Tanszék vezetője.

Debrecen jövőképének, gazdaságfejlesztési törekvéseinek egyik kiemelt területe az egészségügy és ezzel összefüggésben az egészségipar. Olyan fejlesztéseket kívánunk ezen a területen végrehajtani, amely a régió vezető városává teszi Debrecent. Ehhez elengedhetetlenül fontos az a tudományos szakmai munka, amely a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában folyik. A Reumatológiai Tanszék széles körű kutatási tevékenysége, eredményei, nemzetközi kapcsolatai komoly támogatást jelentenek a város egészségipari törekvései számára – mondta Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A két napos Magyar - Szlovák Reumatológiai Tanácskozás június 21-én 16 órakor kezdődik a DE OEC Tudományos Konferencia Központjában. Köszöntőt mond: Dr. Fábián István egyetemi tanár, rektor, Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város nemzetközi kapcsolatokért felelős alpolgármestere, Dr. Szöllősi János egyetemi tanár, tudományos centrumelnök-helyettes, és Dr. Papp Csaba, Debrecen Megyei Jogú Város Egészségügyi Bizottságának alelnöke.