• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meg akarják őrizni a tudományos elitet

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Médiasarok

A Semmelweis Egyetem Innovációs Központját dr. Farkas Lilla Mercedes igazgató vezeti.

Az Innovációs Központ kialakításával teljesen megújult a Semmelweis Egyetemen a K+F+I (kutatás + fejlesztés + innováció) tevékenységet támogató szervezeti háttér. A Semmelweis Egyetem 2013-ban másodszor is megkapta három évre a kutatóegyetem címet, ami dr. Szél Ágoston rektor szerint egyrészt kötelez, másrészt jelzi azt is, hogy bizonyos kvalitás birtokában van az egyetem, és fontos a kutatási eredményeket még tovább növelni. Korábban az egyetemen több kft. kezében voltak a K+F+I-vel összefüggő folyamatok. A társaságok funkciói, feladatai között hiányosságok éppúgy voltak, mint párhuzamosságok, dr. Szél Ágoston szerint ez késztette a teljes stratégia átgondolására az egyetem vezetését. Ennek nyomán az innovációs aktivitás most már az egyetem által létrehozott Innovációs Központban koncentrálódik – adja hírül a Semmelweis Médiasarok portál.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes szerint nem érdemes felaprózottan dolgozni egy közös célért, ezért van szükség egy egységes innovációs központra. A megszüntetett három kft. (Pályázati és Innovációs Kft., Semmelweis Innovations, Beszerzési Kft.) jogutódjaként létrejött a Semmelweis Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft., a korábban innovációmenedzsmenttel foglalkozó szervezeti egységek pedig az egyetem központi irányítása alá kerültek a Semmelweis Innovációs Központ keretein belül.

Az Innovációs Központhoz kerültek egyebek mellett az MTA-s programok, az OTKA teljes ügyintézése, valamint a Lendület pályázatok. A Semmelweis Egyetem részéről részt vesz a központ a nemzeti agykutatási program pályázatának elkészítésében, és hozzájuk tartozik egy, a norvég finanszírozási mechanizmus keretében elnyert kiemelt projekt, melyben az egyetem négy szervezeti egysége négy munkacsomagban vesz részt.

Az Innovációs Központ október 1-jétől kinevezett igazgatója dr. Farkas Lilla Mercedes (képünkön) azt hangsúlyozta: az Innovációs Központ fő célkitűzése, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is sikerüljön megőrizni a tudományos elitet. A központ összekötő kapocsként működik a gazdaság és a kutatók között, teljes körű szolgáltatást kell nyújtania a kutatók részére az első ötletektől a megvalósításig, a gazdasági tervek előkészítéséjéig.

A három megszüntetett kft. jogutódjaként létrejött Semmelweis Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Kft. ügyvezetője dr. Takács Zita. A társaság székhelye a Nógrád megyei Rétságon van, így olyan uniós forrásokra is tud pályázni, melyeket a közép-magyarországi régióban lévő egyetem nem tud megszerezni. Az egyetem és a megyei önkormányzat vezetése szeptember elején együttműködési megállapodást kötött, ugyanis Nógrád megye 2020-ig tartó stratégiájában az innováció kiemelt helyre került, fejlesztési terveinek egy része jól illeszthető az egyetem stratégiájához.