• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és a PTE

Regionális hírek 2024.06.04 Forrás: Weborvos
Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és a PTE

Az együttműködés kiemelt területe a katonai egészségügy és hadtudomány, továbbá hangsúlyosan a sport- és rekreációs szakemberek képzése.

Kibővítette és új alapokra helyezte korábbi együttműködési megállapodását a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem. Az erről szóló dokumentumot Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, valamint Miseta Attila, a PTE rektora látta el kézjegyével a Pécsi Tudományegyetem Szenátusi Tanácstermében - tudatta közleményben az intézmény.

Az ünnepélyes aláírási ceremóniát megelőző köszöntőjében Miseta Attila, a PTE rektora elmondta: az egyetem az együttműködési megállapodás céljának a hallgatói létszám, valamint a hallgatói gyakorlati képzés színvonalának növelését, továbbá a minisztériummal való szorosabb együttműködés kialakítását jelöli meg.

Hozzátette: az elmúlt években már számos, kézzel fogható eredménye volt a Honvédelmi Minisztérium és a PTE közötti együttműködésnek. Példaként említette azt a katonai forgózsámolyt, amit a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatói fejlesztettek ki a honvédség megbízásából. Ez a különleges szerkezet katonai terepjáróra szerelhető és kollektív fegyverek működtetésére, valamint köríves mozgatására egyaránt alkalmas.

Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország biztonsági környezete megváltozott, ennek következtében fontos, hogy megerősítsük az ország védelmi képességeit. Modern eszközökkel ellátott, ütőképes honvédségre van szükség, továbbá önálló, erős védelmi iparra és hazaszerető, elkötelezett hivatásos és önkéntes katonákra.  Az új együttműködési megállapodásnak köszönhetően szinte valamennyi területen partner tud lenni a PTE.

-  Elkészítettük a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési és Oktatási Keretstratégiáját, amely meghatározza az oktatás fejlesztési irányait, és - a Védelmi Ipari Stratégiával együtt - a védelmi ipari képzésfejlesztés alappilléreként szolgál.  Ezzel párhuzamosan erősítjük, illetve új alapokra helyezzük a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésünket. A mai esemény ennek a folyamatnak egy fontos állomása – hangsúlyozta az államtitkár.

A megállapodás magában foglalja a toborzás, az oktatatás, valamint a tudományos, a védelmi innovációs és kutatási, fejlesztési területeken való együttműködést. Kiemelt területe a katonai egészségügy és hadtudomány, továbbá hangsúlyosan a sport- és rekreációs szakemberek képzése. Utóbbi annak érdekében, hogy testileg-lelkileg egészséges, fizikailag fitt ifjúság nevelődjön.