• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyedülálló szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-szimulátor az oktatásban

Regionális hírek 2024.06.04 Forrás: Weborvos
Egyedülálló szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-szimulátor az oktatásban

Az eszköz nemcsak a szonográfus hallgatók gyakorlati képzését, hanem a medikusok és a szakorvosjelöltek készségfejlesztését is biztosítja.

A Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Karának Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszéke új demonstrációs eszközzel, egy ultrahang-szimulátorral gazdagodott, amely egyedülálló lehetőséget kínál a hallgatók készségfejlesztésére, ráadásul beszerzése és használata először történt meg Magyarországon. A fejlesztés az RRF-2.1.2-21-2022-00028 azonosítószámú, „Gyakorlatorientált képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése a Széchenyi István Egyetemen” elnevezésű projekt keretein belül valósult meg - tudatta az intézmény közleményben.

A Széchenyi István Egyetem szakmai konszenzus keretében hat éve kezdte meg a szülészeti-nőgyógyászati szonográfusok hiánypótló képzését szakirányú továbbképzés formájában, mely tavaly szeptemberben mesterképzési szintre emelkedett. Az egyetemi diplomát adó szak iránt országszerte nagy az érdeklődés, a jelentkezők száma folyamatosan nő. Az újonnan vásárolt szimulációs rendszer méltó segítője lesz a magas szintű elméleti és gyakorlati oktatásnak.

A szken-tréner angol fejlesztői egy olyan szimulációs egységet alkottak meg, amely a több évtizedes fejlesztésnek köszönhetően hatékonyan képes oktatni a szülészeti-nőgyógyászati ultrahangszűrési technikák alapjait, azok típusait, továbbá segíti a hallgatókat a különböző vizsgálati módszerek készség szintű elsajátításában. A szimulátor alkalmas az alapvető vizsgálati mozdulatsorok, gépbeállítások, leképezések modellezésére, előre tárolt ultrahangsíkok és -térfogatok, a női kismedencében található szervek és méhen belüli magzatok anatómiai viszonyainak, rendellenességeinek ábrázolására, mindezt várandósok, páciensek nélkül.

A koronavírus-világjárványt követően óriási jelentőséggel bír, hogy a gyakorlati képzés nagy része páciensek nélkül is elvégezhető, így megkímélve a várandósokat a felesleges terheléstől. A rendszer másik nagy előnye, hogy adaptálható a már meglévő ultrahangkészülékekhez, adatállománya dinamikusan fejleszthető, a tanulságosabb esetekkel bővíthető. Ezen felül képes a mesterséges intelligencia alkalmazására, amely a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztika dinamikusan fejlődő területe. Az újonnan kialakított skill laboratórium a szimulátoron kívül egy ultrahangkészülékkel, valamint hüvelyi és hasi vizsgálatok gyakorlására alkalmas szimulációs eszközzel is kiegészült.

Az alapképzés magában foglalja a szükséges fizikai ismereteken túl a vizsgálófejek használatának helyes technikáját, az ultrahangkészülék beállításának szükséges lépéseit. Ezek elsajátítását követően a gyakorlaton részt vevő hallgatók egészséges és kóros terhességek vizsgálatára felkészítő, tárolt adatokat elemezhetnek és az ábrázolási technikákat gyakorolhatják. Az új oktatási egység az elméleti és gyakorlati képzésen túlmenően értékelést és vizsgalehetőséget is biztosít a hallgatóknak.

A Széchenyi István Egyetem büszke az új beszerzésére, mely nemcsak a szonográfus hallgatók gyakorlati képzését, hanem a medikusok és a szakorvosjelöltek készségfejlesztését is biztosítja. Az egyetem társintézménye a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, melynek Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Laboratóriuma a Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság (MSZNUT) akkreditált képzőhelye. Így a skill laboratórium későbbiekben lehetőséget biztosíthat medikusok graduális, illetve szakorvosjelöltek posztgraduális képzésére is, támogatva ezzel az orvos- és egészségtudományi képzőhelyek együttműködését.

Az RRF-2.1.2-21-2022-00028 azonosítószámú projekt célja a képzések és a gazdasági igények közötti kapcsolatok erősítése, a hallgatók és a dolgozók kulcskompetenciáinak és gyakorlati készségeinek növelése, az oktatási innováció elősegítése. A fejlesztés hozzájárul továbbá a hazai felsőoktatási rendszer nemzetközi versenyképességének növeléséhez. Az ultrahang-szimulátor teljes mértékben illeszkedik a kitűzött célokhoz.