• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megkezdődött az új tanév a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A Debreceni Egyetem a külkapcsolati szándékainak megfelelően elsősorban a környező országokban keresi a partnereit.

Közép-Európa és a Visegrádi négyek különleges fejlődési lehetőségeiről, valamint az intézmény sorsát meghatározó együttműködésekről beszélt Szilvássy Zoltán rektor a Debreceni Egyetem vasárnapi tanévnyitó ünnepségén, ahol az elsőévesek ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat - tudósított az egyetem honlapja.

Az egyetem vezetője beszédében kifejtette: most ismét egy különleges fejlődési pályán áll a Debreceni Egyetem Közép-Kelet-Európa országaival együtt.

- Ma nincsenek királyok, nincsenek monarchiák, nincsenek császárok. Ez a különleges közép-európai egység, amely dinamikus, és Európa egyik jelentősen fejlődő erőcentruma a Visegrádi négyek. A Debreceni Egyetem a külkapcsolati szándékainak megfelelően elsősorban a környező országokban keresi a partnereit, s olyan területen, ahol hozzá tud kapcsolódni a világ fejlődésének fő sodrához – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.

Az egyetem vezetője rámutatott, hogy Közép-Európa kis országait a világot irányító erők – Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India – nem látják külön országonként, ezért különösen hangsúlyos a Visegrádi négyek erősítése. A rektor azt is hozzátette: különösen fontos a magyar-lengyel kapcsolat, amely a történelemtől a labdarúgásig az élet minden területén tetten érhető (...)

Az ünnepélyes tanévnyitó végén kitüntetéseket adtak át. A 2015-ben alapított "Alumni Díj" azon szervezetek részére adományozható, amelyek a Debreceni Egyetemmel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják az intézményt céljainak megvalósításában és kiemelt foglalkoztatói a Debrecenben végzett hallgatóknak. A "Debreceni Egyetem Alumni díját", illetve a cím használatát 2017-ben a Richter Gedeon Nyrt. érdemelte ki. A díjat Kiss Balázs, a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológiai főosztályvezetője vette át.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának küldöttgyűlése által alapított "Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis", a Debreceni Egyetem Hallgatóiért díjat kaphatják az egyetem azon oktatói, kutatói, dolgozói, akik az egyetem hallgatóinak érdekében tartós és kimagasló tevékenységet fejtettek ki, továbbá vezető tevékenységükkel hozzájárultak az egyetem oktatói és hallgatói közötti kapcsolatok elmélyítéséhez. A DEHÖK küldöttgyűlése a hosszú időn át végzett kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenységért, a hallgatói sport- és kulturális célú fejlesztések, kezdeményezések támogatásáért a "Pro Auditoribus Universitatis Debreceniensis Díjat" adományozta Jávor András egyetemi tanár, rektori főtanácsadó részére.

A Juhász Zsuzsa Emlékdíjat az a betegellátó szervezeti egységünkben dolgozó ápoló vagy ápolásvezető kapja, aki hosszú időn keresztül az ápolás területén nyújtott kimagasló szakmai munkájával, a betegekért, a közösségért vállalt tevékenységével maradandót alkotott és a Klinikai Központ hírnevét öregbítette. Az egyetem Klinikai Központ Ápolási Bizottsága - Juhász Zsuzsa családjának javaslatát is figyelembe véve- 2017-ben Morauszkiné Andriskó Szláva számára ítélte oda. A teljes beszámoló

Legolvasottabb cikkeink