• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megtisztelő egy ilyen csapatban dolgozni

Regionális hírek 2018.09.17 Forrás: Semmelweis Egyetem
Megtisztelő egy ilyen csapatban dolgozni

Rendkívül fontos számára a következő időszak céljai közül a betegellátás színvonalának további növelése.

Semmelweis Ignácot sehol nem kell bemutatni, az pedig, hogy a nevét viselő egyetem is ugyanolyan híressé váljon, mint a névadó, hatalmas eredmény lenne a munkatársak és az ország számára is. Ezért érdemes dolgozni – fogalmazott Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes. Mint hangsúlyozta, szívügyének tartja a Dr. Merkely Béla rektor által megfogalmazott célt, hogy az egyetem a legjobb száz közé kerüljön a felsőoktatási rangsorokban, emellett kiemelte a programból a betegellátás színvonalának további emelését. A régi-új rektorhelyettessel az intézmény honlapja készített interjút.

Dr. Bánhidy Ferenc az előző rektori ciklusban, 2015 és 2018 között is általános rektorhelyettesként tevékenykedett, így együtt dolgozott Dr. Merkely Béla akkori klinikai rektorhelyettessel, jelenlegi rektorral. Mint kiemelte, nagy megtiszteltetés számára, hogy – ismerve korábbi munkáját – az új rektor is bizalmat szavazott számára ebben a pozícióban. Bár a poszt ugyanaz, mégis a helyzet más, hiszen egyrészt a rektor személye nagyban befolyásolja az elvárásokat és a feladatokat, másrészt a rektorhelyettesek száma is öt főre bővült, így tovább erősödött a csapat. Ami nem változott, hogy az új rektor is csapatban gondolkodik, és – mint Dr. Bánhidy Ferenc hangsúlyozta – a csapattagok erősítik egymást, ki-ki beleteszi a munkába a saját gondolatait, de egy irányba húznak a „csapatkapitány” irányítása mellett, vízióját követve. A rektorhelyettes szerint egy ekkora intézmény esetében, mint az egyetem, különösen fontos, hogy a felsővezetők összetartsanak, hiszen a gondolatból így születhet kézzelfogható eredmény. Dr. Merkely Béla rektori pályázatában megfogalmazta az irányt, és azt, hogy milyen célokat kell elérni a következő öt évben. Tehát az alapkövek megvannak, és ezeket a célokat kell ötünknek elérni a rektor irányításával – fogalmazott.

A programmal kapcsolatban kitért rá: neki is szívügye, hogy a Semmelweis Egyetem nemzetközi szinten bejusson a száz legjobb felsőoktatási intézmény közé. A másik terület, ami rendkívül fontos számára a következő időszak céljai közül, az a betegellátás színvonalának további növelése. Klinikusként ő is napi szinten látja a terület működését, az esetleges buktatókat, és annak jelentőségét, hogy a szakmai színvonallal harmonizáljon a gazdasági háttér is. Mint a rektorhelyettes rámutatott, a programból általa kiemelt két feladat természetesen összefügg, hiszen gyógyítás nélkül nincs oktatás és kutatás sem: ahol jól tudunk gyógyítani, ott tudunk csak kimagasló oktatási tevékenységet végezni és magas szintű tudományt művelni – mutatott rá. Utóbbi esetében ez különösen igaz akkor, ha a rektori programban is meghatározott módon az alapkutatást minél inkább összekötjük a betegágy melletti munkával, ami összhangban áll a nemzetközi trendekkel is. Mint megjegyezte, ő is részt vett abban a közös gondolkodásban, melynek eredményeként megszületett a rektori program, mellyel teljes mértékben tud azonosulni.

Dr. Bánhidy Ferenc úgy fogalmazott, a rektor egy olyan pályára kívánja állítani az egyetemet és az egész intézményrendszert, ami egy sokkal gyorsabb haladást igényel. Mint megjegyezte, a habitusbeli hasonlóságok miatt nagyon közel áll hozzá ez a szemlélet, hiszen amióta része a felsővezetésnek, az a törekvés hajtja, hogy gyorsabban és tettre készen működjön az egyetem. Ugyanakkor biztos, hogy mások lesznek a prioritások a következő öt évben, ami várhatóan még több munkát igényel az általános rektorhelyettestől is – vélekedett, hozzátéve, hogy a rektor a megbízás átadásakor is egyértelművé tette, hogy kihívásokban gazdag időszak következik. Az ő feladata lesz a rektor hosszabb távolléte esetén az általános helyettesítés a napi rutinban. A különböző reprezentatív feladatok esetében szintén ő képviselheti bizonyos esetekben a rektort, emellett pedig a munkamegosztás során bármilyen témában kaphat feladatot egy-egy projekt végigvitelében. A teljes cikk itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink