• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújult a rendelőintézet Szigetszentmiklóson

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A felújított, korszerűen felszerelt egészségügyi centrum 140 ezer ember számára nyújt szolgáltatást.

2008. február 8-án, 16 hónappal ezelőtt helyezték el a rendelőintézet alapkövét. Hosszú út vezetett tehát a csütörtöki eseményhez, hiszen éveken keresztül tartott az előkészítés. Az igények és a lehetőségek, a szolgáltató funkciók és az épület fejlesztésének összehangolása; és amikor úgy tűnt, hogy a terv készen áll arra, hogy megvalósítsák, még egyszer újra kellett gondolni mindent, a mindig változó körülményeknek megfelelően. Végül azonban mégis elkezdődött az építkezés, mégpedig európai uniós forrásokból, és 2011. június 2-án a nemzetiszínű szalag átvágásával ünnepélyesen átadásra került Pest Megye Önkormányzata egyik, ha nem „a" legjelentősebb beruházása, legalábbis az elmúlt éveket tekintve.

Jelentőségét mutatja a beruházás költségvetése, de még inkább azok a szolgáltatások és berendezések, amelyek megújítása, vagy beszerzése valóban minőségi változást eredményez az itt élő tízezrek egészségügyi ellátásában; legyen szó megelőzésről, diagnosztikáról vagy gyógyításról. Az épület modernizálása, az energetika és a közlekedési útvonalak korszerűsítése, az új épületszárny építése rendkívüli mértékben javítja a munkafeltételeket.

De ennél sokkal többről van szó: az egynapos sebészet, a mozgásszervi rehabilitációs nappali kórház, a radiológiai osztály fejlesztése, a tüdőgyógyászati szakrendelő és gondozó, a laboratórium és a kardiológia működési feltételeinek javítása, továbbá a betegfogadás, a betegirányító rendszer és a beteg utak szervezése és az otthoni szakápolás koordinációja; mind idegenül hangzó szakszavak. De a lényeg így is kézzelfogható: az intézmény szerepe és jelentősége alapvetően megváltozott azzal, hogy 285 ezer helyett 330 ezer esetszámot képes ellátni évente. A ráckevei kistérség rendszerváltás óta másfélszeresére duzzadt lélekszámának, valamint a minőség és hatékonyság iránti egyre komolyabb igényeket kielégítő intézmény létrehozása volt a cél, egy olyan intézményé, amely az elkövetkező években is képes lesz megfelelni a kor kihívásainak, amely képes a közvetlen ellátási körzetébe tartozó 10 településnek a korszerű szakellátást biztosítani, egyes ellátások tekintetében pedig a teljes kistér-ségnek, mind a 20 közösség számára.

Az átadó ünnepségen jelen volt szinte mindenki, aki a kezdettől segítette ezt a rendkívüli tervet. Jelen voltak a kistérség településeinek képviselői és vezetői, a beruházás megindítását lehetővé tévő eredményes pályázatban közreműködő intézmények, szervezetek, vállalkozások, továbbá a megye egészségügyi intézményeinek vezetői, munkatársai, és persze a fenntartó Pest Megye Önkormányzata munkatársai. Az új épületet Szalkai László, a református egyház lelkésze, és Linde László, a római katolikus egyház plébánosa áldotta meg, illetve szentelte meg.

Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke köszöntőjében kiemelte a rendkívüli összefogás jelentőségét, amely sikerre vitte a tervet, amely a Pest megyei közösségek életét, az itt élő emberek mindennapjait könnyíti meg azzal, hogy a régió egyik legmodernebb és legjobban szervezett egészségügyi szolgáltató központját teremtette meg. Megköszönte a szakrendelő dolgozóinak a rendkívüli helytállást; mint fogalmazott: „Nagyon sokat jelent a számunkra! Erőt ad és reményt, hogy Pest Megye Önkormányzata elmúlt éveinek legjelentősebb beruházását ilyen sokan támogatták; és hogy olyan motorja volt az építkezésnek, mint dr. Bakonya Mária igazgató főorvos, akinek itt és most szeretném megköszönni, mégpedig minden képviselőtársam és kollégám nevében és őszinte egyetértésével az ő és a csapata példamutató helytállását!"

A város polgármestere, Szabó József kiemelte, hogy a rendelő egy új parkolóval bővült és a régi épületet korszerűsítették, kicserélték a nyílászárókat. Így nemcsak az új épületszárny, hanem a szakrendelő és környéke is megszépült.

Előzmények:

„Szigetszentmiklósi Emeltszintű Kistérségi Járóbeteg-szakellátó Központ kialakítása" c. projektje keretében a Közép-Magyarországi Operatív program pályázatán 798 407 100 Ft támogatásra pályázott, s 2009-ben teljes megpályázott összeget elnyerte. A projekthez 10%-os intenzitású, 89 millió Ft önerő biztosítása volt szükséges így a teljes projekt elszá-molható költsége 887 407 100 Ft.

A projekt célja az ellátási térség lakói egészségi állapotának javítása, az egészségben eltöltött életévek számának növelése, a térségi egészségügyi mutatók további javítása a definitív ellátások lakosság közeli biztosításával egy emeltszintű szakellátó központ kialakításával. A kistérségben élők lakóhelyéhez közel mindazon szükséglet alapú szakellátási szolgáltatás biztosítottá válik, amelyek egymásra épülve és/vagy kiegészítve integrált rendszert alkotva biztosítják a szolgáltatási hiányok megszűntetését és a megnövekedett szükséglettel alátámasztott igények kielégítését.

A szakrendelő ellátási körülményei a növekvő mennyiségi terhelésnek és az emelkedő szakmai elvárásoknak egyre kevésbé tudtak megfelelni. A szakrendelő döntő többségét végző központi épület különböző korszakokban épült, sok helyen már kritikussá vált a műszaki állapota, folyamatos karbantartást igényel.
Az orvosi eszközállomány – az intézményvezetés fokozott odafigyelése következtében – jó állapotban van, a többi intézményhez képest sok az új eszköz, de a mai elvárásoknak nem mindenben felelnek meg.

A projekt eredményeként a szolgáltatások színvonala és a munkafeltételek minősége egyaránt jelentősen javul. A fejlesztés kapcsán a szakrendelő szolgáltatásait igénybe vevők száma a 285 ezres esetszámról 330 ezerre nőhet a projekt megvalósulását követő 2 éven belül.

A projekt keretében az alábbi fejlesztésekre kerül sor:

 egynapos sebészet kialakítása általános sebészeti, traumatológiai és ortopédiai (mozgásszervi sebészet), nőgyógyászati és fül-orr-gégészeti profillal
 mozgásszervi rehabilitációs nappali kór-ház kialakítása
 radiológiai osztály fejlesztése, az eszköz-park digitalizálása
 tüdőgyógyászati szakrendelő és gondozó átköltöztetése Ráckevéről és minőségi (radiológiai) fejlesztése
 laboratórium működési feltételeinek javítása
 kardiológia működési feltételeinek javítása.