• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Mentorhálózat a koraszülöttekért az Észak-Alföldön

Regionális hírek 2018.11.17 Forrás: Weborvos
Mentorhálózat a koraszülöttekért az Észak-Alföldön

A program célja, hogy az érintett régióban az elmúlt nyolc évben világra jött koraszülötteknek és családjaiknak segítő kezet nyújtson.

Lendületesen zajlik a 2017. szeptember 1-én kezdődött „Mentorprogram az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére” című projekt megvalósítása. Három mentorház jött létre; megtörtént a mentorképzés módszertanának kidolgozása, a mentorok képzése. Szakmai konferenciákat, workshopokat szerveztek, a szakemberek számára érzékenyítő tréningeket tartottak, a régióban érintett koraszülötteknek és családjainak a mentorhálózaton keresztül programokat rendeztek, szakkönyv és négy tájékoztató füzet készült, szakmai videókkal, kisfilmekkel, készségfejlesztő, online alapú játékokkal, módszertani ajánlásokkal segítették a koraszülött családokat. Az EFOP-1.2.10-16-2016-00003 számú projektet a Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Állam és az Európai Unió 610,52 millió forint támogatásban részesíti. 

A program átfogó célja, hogy az Észak-alföldi régióban az elmúlt nyolc évben világra jött koraszülötteknek és családjaiknak segítő kezet nyújtson. Az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány lehetőséget kapott arra, hogy kiépítsen egy mentorokból álló hálózatot. A hálózat központjai Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon működtetett Kincses Sziget Mentorházakban vannak. A projekt további célja a koraszülött gyermekekkel foglalkozó szakemberek szemléletmódjának formálása, érzelmi teherbíró képességének erősítése. Eddig közel 650 főt vett részt érzékenyítéseken, és több mint 800 fő csatlakozott a mentorprogramhoz. 

A projekt fentiekben megfogalmazott céljait elhivatott szakembergárda valósítja meg: koraszülött ellátásban dolgozó orvosok, pszichológusok, pszichiáter, gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok, nyelvtanárok, egyetemi oktatók és informatikusok és gyógytestnevelő. Az együttműködő partnerek száma 17: civil szervezetek, a régió valamennyi koraszülött intenzív osztálya, valamint a római katolikus, görögkatolikus és a református egyház.

A november 17-i Koraszülöttek Világnapja alkalmából mindhárom mentorház csapata meglátogatja a debreceni és a nyíregyházi koraszülött-, valamint a szolnoki újszülött osztályt, hogy köszönetüket fejezzék ki az ott dolgozóknak az áldozatos munkáért. Emellett a debreceni mentorok meseelőadással és szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, a nyíregyházi mentorház pedig egy színes családi nappal (interaktív mese, előadások, tanácsadás és gyermekprogramok) kedveskedik az érdeklődőknek.

A 2020 augusztusában záruló projektről bővebb információ a koraszulottekert.hu  illetve a https://www.facebook.com/koraszulottekert.hu oldalon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink