• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mentorhálózat a koraszülöttekért az Észak-Alföldön

Regionális hírek 2018.11.17 Forrás: Weborvos
Mentorhálózat a koraszülöttekért az Észak-Alföldön

A program célja, hogy az érintett régióban az elmúlt nyolc évben világra jött koraszülötteknek és családjaiknak segítő kezet nyújtson.

Lendületesen zajlik a 2017. szeptember 1-én kezdődött „Mentorprogram az Észak-alföldi régió koraszülöttjei részére” című projekt megvalósítása. Három mentorház jött létre; megtörtént a mentorképzés módszertanának kidolgozása, a mentorok képzése. Szakmai konferenciákat, workshopokat szerveztek, a szakemberek számára érzékenyítő tréningeket tartottak, a régióban érintett koraszülötteknek és családjainak a mentorhálózaton keresztül programokat rendeztek, szakkönyv és négy tájékoztató füzet készült, szakmai videókkal, kisfilmekkel, készségfejlesztő, online alapú játékokkal, módszertani ajánlásokkal segítették a koraszülött családokat. Az EFOP-1.2.10-16-2016-00003 számú projektet a Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Állam és az Európai Unió 610,52 millió forint támogatásban részesíti. 

A program átfogó célja, hogy az Észak-alföldi régióban az elmúlt nyolc évben világra jött koraszülötteknek és családjaiknak segítő kezet nyújtson. Az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány lehetőséget kapott arra, hogy kiépítsen egy mentorokból álló hálózatot. A hálózat központjai Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon működtetett Kincses Sziget Mentorházakban vannak. A projekt további célja a koraszülött gyermekekkel foglalkozó szakemberek szemléletmódjának formálása, érzelmi teherbíró képességének erősítése. Eddig közel 650 főt vett részt érzékenyítéseken, és több mint 800 fő csatlakozott a mentorprogramhoz. 

A projekt fentiekben megfogalmazott céljait elhivatott szakembergárda valósítja meg: koraszülött ellátásban dolgozó orvosok, pszichológusok, pszichiáter, gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok, nyelvtanárok, egyetemi oktatók és informatikusok és gyógytestnevelő. Az együttműködő partnerek száma 17: civil szervezetek, a régió valamennyi koraszülött intenzív osztálya, valamint a római katolikus, görögkatolikus és a református egyház.

A november 17-i Koraszülöttek Világnapja alkalmából mindhárom mentorház csapata meglátogatja a debreceni és a nyíregyházi koraszülött-, valamint a szolnoki újszülött osztályt, hogy köszönetüket fejezzék ki az ott dolgozóknak az áldozatos munkáért. Emellett a debreceni mentorok meseelőadással és szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, a nyíregyházi mentorház pedig egy színes családi nappal (interaktív mese, előadások, tanácsadás és gyermekprogramok) kedveskedik az érdeklődőknek.

A 2020 augusztusában záruló projektről bővebb információ a koraszulottekert.hu  illetve a https://www.facebook.com/koraszulottekert.hu oldalon olvasható.

Legolvasottabb cikkeink