• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mérleget vont a tavaly létrehozott egyetemi aneszteziológiai intézet

Regionális hírek 2024.09.20 Forrás: Semmelweis Egyetem
Mérleget vont a tavaly létrehozott egyetemi aneszteziológiai intézet

Kihívásokkal teli egy éven vannak túl, mert 22 klinikai egység aneszteziológiai tevékenységét kellett összehangolni.

Az elmúlt évben csapatával újjászervezte és stabilizálta, valamint átláthatóvá tette az anesztézia működését a Semmelweis Egyetem betegellátó egységeinél a 2023 augusztusában létrehozott Aneszteziológiai és Perioperatív Betegellátó Intézet (APBI) vezetésével megbízott dr. Zima Endre. Az intézet a jövőben az ellátott klinikákkal együttműködve folyamatosan fejleszteni, modernizálni kívánja a betegellátás, az oktatás és később a tudományos kutatás színvonalát, személyi és technikai feltételeit is - mondta el az egyetemi portálnak, a tervekről is beszélve.

„Az aneszteziológus tevékenysége szinte észrevétlen, ha jól végzi a dolgát, és minden rendben zajlik a műtőben. Ilyen értelemben egyfajta szürke eminenciásai vagyunk az orvoslásnak, hiszen miközben biztosítjuk a beteg altatását és fájdalommentességét, kézben tartjuk a légzését, keringését, az operatív vagy diagnosztikus szakmát végző egészségügyi csoport zavartalanul végezheti munkáját a páciensért” – hangsúlyozza dr. Zima Endre, az Aneszteziológiai és Perioperatív Betegellátó Intézet igazgatója. Úgy tartja, hogy ez egy holisztikus szakma, mert egy bizonyos szintig minden szakterületet érteni kell: az aneszteziológusnak tudnia kell, hogy az operatőr hol tart a műtéttel, mikor kell még mélyíteni az altatást, a fájdalomcsillapítást, vagy már ébreszteni a beteget. „Már a perioperatív szakaszban is komoly a felelősségünk: a páciens állapotának, társbetegségeinek felmérésével részben előre kialakítható a beteg prehabilitációja, premedikációja, és eldönthető, hogy a sikeres beavatkozás után osztályra vagy intenzív ellátásba kerüljön vissza. A beavatkozást követő szakaszban a fájdalom kezelése a feladatunk, gyorsítva és javítva ezzel is a gyógyulást” – teszi hozzá a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (VSZÉK) Kardiológiai Intenzív Osztályát is vezető szakember.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) funkcionális kettéválásával jött létre az APBI, és az Intenzív Terápiás Klinika (ITK), amihez az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék is tartozik melyeket 2024. januárja óta dr. Molnár Zsolt vezet. Az ITK fejlesztésével kapcsolatos tervekről itt olvashat. 

A Szenátus döntése értelmében 2023 augusztusától létrejött új intézet kihívásokkal teli egy éven van túl, részben azért, mert 22 teljesítőhely (vagyis klinikai egység) aneszteziológiai tevékenységét kell összehangolni a társszakmák működésével. Ugyanakkor, mint azt az igazgató hangsúlyozza, kollégái elkötelezettsége és a csapatmunka eredményeképp sikerült a COVID-járvány legsúlyosabb hullámaiban megfáradt szakemberállományt stabilizálni, és újjászervezni az anesztézia működését az érintett egységekben. Az intézettől függetlenül egyes klinikákon – így a STéG-en és a Városmajorban – a korábbi gyakorlatnak megfelelően önálló irányítás alatt maradt az anesztézia. „A következő hónapokban újabb szakorvosokkal bővül az intézet, elsősorban a gyermekanesztéziával foglalkozó csapat” – mondta dr. Zima Endre, aki bízik benne, hogy idővel több saját nevelésű szakorvos is csatlakozik majd a szervezethez. Hozzátette: a fiatal orvosok és asszisztensek részéről komoly érdeklődés van a hiányszakma iránt. Óriási eredménynek tartja, hogy szakemberei segítségével az elmúlt egy évben az operatív társszakmák a teljesítmény-volumenkorlátaik akár 104-107 százalékát is elérték.

Én azt vallom, az elsődleges az, hogy a beteg kapja meg a lehető legjobb ellátást – természetesen az operatív szakmákkal együttműködésben, mivel mindannyian a betegekért vagyunk

– hangsúlyozza az APBI igazgatója. Az intézet létrehozásakor az új vezetőség felmérte a 22 különböző telephelyen az aneszteziológia működését, az adminisztráció belső logikáját, az ellátandó szakterület szakember, illetve műtéti igényét, és azt is, hogyan tudják mindezt teljesíteni. „Mindez óriási munka volt, amiben szerencsére támaszkodhattam az egyes divíziók vezetésével megbízott, tapasztalt szakorvos kollégáimra is, mivel ők ismerik leginkább a velük együtt dolgozók kompetenciáit, speciális képességeit is, amiből aztán szintén profitáltunk” – mondta dr. Zima Endre.

Felmérték azt is, hogy az egyes klinikákon milyen műszaki és egyéb eszközfeltételek mellett kell dolgozniuk, és nagyon heterogén körülményekkel találkoztak. „Mostanra jutottunk el oda, hogy a napi működés biztosítása mellett a fejlesztések tervezésére koncentrálhassunk, beleértve az egyes teljesítőhelyeken az ügyeleti helyiségek, őrzők korszerűsítését, illetve az egyes klinikákkal egyeztetve a műszerpark modernizálását” – mondta dr. Zima Endre. Az elmúlt egy évben a krízis- és változásmenedzsment volt az elsődleges, és az APBI csapata elkezdte egységesíteni a telephelyek diagnosztikai, leletezési gyakorlatát, a szakmai menedzsmentet, a szakmai protokollokat.

Hosszabb távon tervezik a meglévő őrzőkbe, és a majdani – jelenleg tervezés alatt lévő – központi posztoperatív őrzőbe a digitális lázlap, illetve a digitális aneszteziológiai jegyzőkönyv bevezetését. Tervezik, hogy a jelenlegi gyakorlat szerint üzemeltetett három mellett további két aneszteziológiai ambulanciát is újraindítsanak. Dolgoznak egy olyan szakmai protokollon is, amely a beavatkozásokra, műtétekre váró betegek állapotának felmérését, osztályozását könnyítené meg diplomás szakasszisztensek bevonásával, tehermentesítve ezzel az ambulanciákat.

További részletek a teljes cikkben

(Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem)