• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

MTA szegedi egyetemhez kötődő új tagjai és kiváló műhelyei

Regionális hírek 2022.05.04 Forrás: Szegedi Tudományegyetem - Weborvos
MTA szegedi egyetemhez kötődő új tagjai és kiváló műhelyei

A Szegedi Tudományegyetem 20 akadémikusa mellé 4 új tagot választott az MTA, és 9 intézete lett Kiváló Kutatóhely.

Karikó Katalin, Kovács Zoltán, M. Tóthné Farsang Andrea, Németh T. Enikő akadémikusként erősíti a Szegedi Tudományegyetem közösségét. Összesen 110 jelölt közül választotta meg legújabb tagjait a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlése. Kihirdették: az SZTE 9 intézete nyerte el az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítést.

A Szegedi Tudományegyetem Hírportálja már beszámolt arról, hogy az MTA 195. közgyűlésén a közös akadémiai jelöltlistára felkerült 110 kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése a tudós testület új – rendes, levelező, külső és tiszteleti – tagjait. 2022. május 3-án kiderült: a Szegedi Tudományegyetem 20 akadémikusa mellé 4 új tagot választott az MTA.

Az Akadémia közgyűlésén bemutatták az új tagokat, akiknek tudományos életrajzát közzétette az mta.hu. E körbe került a Szegedi Tudományegyetem polgárai közül, az MTA tiszteleti tagjaként, Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, a BioNTech RNA Pharmaceuticals (Mainz, Németország) alelnöke, a  philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának (University of Pennsylvania, Perelman School of Medicine) oktatója (adjunct professor). Szűkebb szakterülete a biokémia, a molekuláris biológia, hírvivő-RNS-kutatás és az mRNS humán terápiás célú alkalmazásai.

Az Akadémia levelező tagjai közül az MTA rendes tagja lett Kovács Zoltán, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatóprofesszora, tanszékvezető egyetemi tanár, akinek fő érdeklődési területe a társadalomföldrajz.

Az Akadémia levelező tagjai közé került: a magyar nyelv pragmatikájával és az elméleti nyelvészettel foglalkozó Németh T. Enikő, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Általános Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; valamint M. Tóthné Farsang Andrea, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi tanára, aki a természetföldrajzra fókuszál.

95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek – kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként – az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést adományozott – tette közzé a listát 2022. május 3-án az Akadémia. A rangos elismerést elnyerte a Szegedi Tudományegyetem 9 kutatói műhelye. 

MTA Kiváló Kutatóhely a Szegedi Tudományegyetemről a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar három intézete, azaz: az SZTE SZAOK Biokémiai Intézet, továbbá a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, valamint az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet. E körbe került az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar; valamint az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Neveléstudományi Intézet. Kiváló műhelynek minősül a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar 4 intézete, azaz: az SZTE TTIK Biológia Intézet, továbbá a Földrajzi és Földtudományi Intézet, valamint az Informatikai Intézet, illetve a Kémiai Intézet.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálásakor előnyt jelent a minősítés birtoklása.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink