• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Művér folyik a vénákból a demonstrációs laborban

Regionális hírek 2022.05.12 Forrás: Unideb.hu
Művér folyik a vénákból a demonstrációs laborban

A Debreceni Egyetem ápoló és védőnő szakos hallgatói a valódiakhoz nagyon hasonlító vagy azokkal megegyező eszközök segítségével tanulhatnak.

Átadták a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán kialakított új demonstrációs labort. A teremben az Egészségügyi Kar ápoló és védőnő szakos hallgatói a valódiakhoz nagyon hasonlító, illetve részben azokkal megegyező eszközök segítségével tanulhatnak, írja az unideb.hu

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusán az Egészségügyi Kar (DE EK) tavaly indította el az ápoló és a védőnő szakokat. Előbbiben 13-an, utóbbiban 35-en tanulnak. Ennek támogatására hozták létre most az úgynevezett Demonstrációs labort, ahol a berendezési tárgyak egy orvosi rendelőre, illetve kórteremre emlékeztetnek.

- Ezek nagyon gyakorlatorientált képzések. Most érkeztünk el az oktatás azon fázisába, amikor olyan eszközökkel kell majd gyakorolniuk a hallgatóknak, amelyek sokat segítenek abban, hogy igazi betegekhez engedhessük őket. Célunk, hogy a képzés színvonala mihamarabb elérje a nyíregyházit – fogalmazott Móré Marianna, a DE EK dékánja a labor szerdai ünnepélyes átadásakor. 

Hanuferné Horváth Brigitta, a kar adjunktusa elmondta: a teremben ápolástan demonstrációs gyakorlatban vesznek részt a hallgatók, az első tanév második félévében elsősorban az injekciózás technikáját gyakorolják, de lesz például vizeletvizsgálat és vércsoportmeghatározás is.

- Egyebek mellett négy szimulációs padot kaptunk, a vénákból művér folyik, a fecskendőkbe pedig desztillált vizet töltünk. A demonstrációs eszközökön főleg a branül behelyezését és a szárnyastűvel való szúrást gyakorolják, de ezekkel a vérvétel és az infúzióbekötés technikáját is el lehet sajátítani – ismertette az adjunktus.

 

 

 

Móré Marianna arról is beszámolt, hogy a Demonstrációs labor átadása első lépése egy nagyon komoly, több százmillió forintos fejlesztésnek, melynek jóvoltából szeptemberben további hasonló, még ennél is jobban felszerelt gyakorlótermeket adnak át a DE Szolnok Campusán.

 

 

Legolvasottabb cikkeink