• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyberuházás előtt a dunaújvárosi kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Már készül a dunaújvárosi kórházi beruházás látványterve, részletes kiviteli terve.

Napokon belül eredményt hirdetnek a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház új műtéti blokkjának részletes kiviteli, valamint látványtervének elkészítésére kiírt közbeszerzési pályázaton. A projekt fő kivitelezőjének kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást ezután hirdethetik meg, azon várhatóan a jövő év elején születik eredmény. Az építkezés az első ünnepélyes kapavágással ezt követően, várhatóan 2012 márciusában indulhat el a kórház udvarán.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház új műtéti blokkal bővül a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban" TIOP-2.2.4/09/1. kódszámú pályázaton nyert 3,6 milliárdos forrásnak és a fenntartó dunaújvárosi önkormányzat 366 millió forintos önrészének köszönhetően.

A projekt keretében a Szent Pantaleon Kórház központi telephelyén az intézmény épületéhez csatlakozóan új, a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő ellátásoknak és szolgáltatásoknak helyet adó központi technológiai tömböt (ktt) építenek, ahol a centralizált műtők, a sterilizáló, a diagnosztika és az intenzív osztály kap helyet.

A támogatási szerződés májusi aláírását követően június elsejével elindult az új központi műtőblokk megvalósítását célzó projekt. Meghirdették a közbeszerzési eljárást a részletes kiviteli terv, valamint a látványterv elkészítésére, az eredmény napokon belül várható. A kész látványtervet a kórház földszintjén található projektirodán tekinthetik meg majd az érdeklődők.

A projekt fő kivitelezőjének kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást ezután hirdethetik meg, így a szerződéskötés 2012 elejére várható. Ezután, előreláthatólag 2012 márciusában startolhat az építkezés.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere: „Kórházunk Fejér megye meghatározó fekvő- és járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltatója, intézményünket szerepének megőrzésében és erősítésében elkötelezetten támogatjuk. A város közgyűlése az első perctől kezdve felkarolta a kórház struktúraváltási terveit, a pályázat eredményessége érdekében szűkös anyagi lehetőségeink dacára 366 millió forintos önrészt biztosítottunk az elképzelések valóra váltásához. A gyógyító feltételrendszer korszerűsítésének köszönhetően javul a város és környéke százhúszezer lakosának egészségügyi ellátása, és az egészségnyereség mellett az idetelepülő befektetők számára minőségi ellátást, s ezzel vonzóbb környezetet tudunk teremteni. Éppen ezért meggyőződésem, hogy a modern, jól felszerelt és jól menedzselt kórház az egészségügyi szolgáltatások folyamatos biztosításával gazdaságilag áttételesen is hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez."

Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója: „A 2013-ra megvalósuló beruházásnak köszönhetően munkaerő, működés, gazdálkodás szempontjából hatékonyabbá válik tevékenységünk, ugyanis az elszigetelten működő, osztályos struktúrához tartozó műtői egységeket összevonjuk és a létesítendő központi műtőblokkban helyezzük el. A pályázati támogatással a kórház jelentős belső átszervezést is végrehajt az új műtőblokk felépítése mellett, mert a felszabaduló helyek lehetőséget adnak a további racionalizálásra: a járóbeteg-szakrendeléseket a kórház főépületébe tudjuk költöztetni, megvalósulhat a központi alapellátási ügyelet és a sürgősségi ellátó osztály integrációja is."

Dr. Pók Tibor, a beruházás projektmenedzsere: „A beruházást irányító projektmenedzsment munkáját több szakterületen (például nyilvánosság biztosítása, közbeszerzések lebonyolítása, minőségbiztosítás) külső cégek, szakértők segítik. Mivel a projekt operatív irányítása a kórházban zajlik, a pénzügyi irányítás pedig az önkormányzat felelőssége, így a munkában részt vesz egy koordinációs szakértő is. A beruházás volumene számos szerződéses jogviszony szakszerű kialakítását igényli, így a jogi feladatok ellátását dr. Galambos Dénes jogi szakértő végzi.

A beruházásról
A korszerű egészségügyet működtető országokban igazolódott a műtői tevékenység központosításának szakmai, gazdasági előnye. A zavartalan műtői szolgáltatás ugyanis összetett, számos orvosi, műszaki és gazdasági szakterület harmonikus együttműködését igényli, ezért a tevékenységek egységesítése, központosítása, s ezzel a közös háttér infrastruktúra használata a fenntartási költségek csökkentése mellett a betegbiztonság és az ellátásbiztonság növelését, valamint a tevékenységek jobb szervezhetőségét, a működés jobb átláthatóságát eredményezi.

A dunaújvárosi kórházban széttagolt a műtői elhelyezkedés, az osztályokhoz integrált műtőrendszert már évek óta szerette volna megszüntetni a kórház vezetése, ám ez a szándék eddig nem valósulhatott meg a hiányzó források miatt. Az uniós fejlesztésnek köszönhetően a központi technológiai tömbben az új központi műtőegység (4 aszeptikus, 1 szeptikus műtővel), a képalkotó radiológiai diagnosztika központosítása és fejlesztése mellett a központi sterilizáló és az új intenzív osztály kialakításával szoros szakmai és funkcionális egységben valósul meg. A fejlesztés fontos eleme a központi betegirányítás rendszerének felállítása is.

A fejlesztés keretében közel egymilliárd forint értékű gép-műszer beszerzése történik meg. Közülük a legnagyobb tételeket a központi műtő-egység, a központi sterilizáló, az intenzív ellátás és a központi diagnosztika eszközparkjának korszerűsítése teszi ki.

A műtőblokk és az oda telepítendő egyéb funkciók lehetőséget adnak a kórház járó- és fekvőbeteg-ellátó funkcióinak mind szakmai, mind gazdaságosság vonatkozásában előnyös struktúraváltoztatásra.

A beruházás befejezésének várható határideje 2013 júliusa, így a nyári átadást követően áll majd rendelkezésre a betegek ellátásához az új központi technológiai tömb.