• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nanotitán traumatológiai termékcsalád Egerből

Regionális hírek Forrás: MTI

A szövetbarát nanotitán legnagyobb előnye, hogy nem vált ki allergiás reakciókat.

Ultra-finomszemcsés nanotitán traumatológiai implantátum termékcsalád gyártmány és gyártásfejlesztésére nyert 86 millió forintos támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében az Egerben működő Medimetál Gyógyászati Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. - tájékoztatta az MTI-t Antal István, a társaság ügyvezető igazgatója.

A Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutató Intézet által előállított anyagból a különböző anatómiai lemezeket gyártanak a hozzájuk tartozó csavarokkal együtt. Ugyanakkor úgynevezett velőűr szegeket is készítenek, amelyek a combcsont, a lábszárcsont, a felkarcsont és a csípőcsont gyógyítását szolgálják - közölte Antal István.

A pályázat nyomán elnyert 86 millió forintos támogatás a 45 százalékát fedezi a 192 millió forint értékű fejlesztésnek - tette hozzá.
Mint elmondta, a szövetbarát nanotitán legnagyobb előnye, hogy a hagyományosan használt anyagokkal szemben, - mint az eredetileg alkalmazott acél- és titánötvözetek - nem vált ki a szervezetből allergiás reakciókat. A szilárdság érdekében alkalmazott ötvözőanyagok jelenléte miatt, még a titán ötvözet is káros hatással lehet ugyanis a humán szervezetre. A nanotechnológia révén viszont ötvözőanyag nélkül is elérhető az implantátumok kívánt szilárdsága - magyarázta az ügyvezető.

Az 1995-ben alapított társaság, először orvosi acélból készített csontcsavarokat, lemez és velőűrszegeket. A vállalkozás az elmúlt 3-4 évben kezdte meg kisebb mennyiségben titán alapanyagú termékek gyártását. A folyamatos innováció révén a Medimetál, a termékportfólió bővítésével jelentősen növelte részesedését a hazai traumatológiai piacon.

A 2011 decemberében befejeződő projekt keretében megtörtént a nanotitán szeg és lemezkonstrukciók prototípusainak megtervezése és legyártása, valamint szimulációs tesztelése. Ezt követik a klinikai vizsgálatok.

A közép-kelet európai piacon egyedülálló és a világpiacon is versenyképes nanotitán termékcsalád fejlesztését célzó projekt megvalósulása nyomán azzal számolnak, hogy a Medimetál, öt éven belül a jelenlegi 30 százalékról 40 százalékra növeli hazai piaci részesedését és hosszú távon akár piacvezetővé is válhat. Ugyanakkor új exportpiacok bevonásával évente 8-10 százalékkal növeli árbevételét. Termékeiknek egyébként 40 százalékát értékesítik belföldön és 60 százalékát exportálják. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg 55 dolgozót foglalkoztató, belföldi magánszemélyek által birtokolt vállalkozás 2010-es 580 millió forintos árbevételéhez képest már a 2011-es üzleti tervükben, mintegy 650 millió forintos árbevétellel számolnak - mondta Antal István.

Legolvasottabb cikkeink