• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Négy év, 19 milliárd a pécsi egészségügyre

Regionális hírek Forrás: MTI

Sürgősségi betegellátó központot is kialakítanak az év végéig.

Az elmúlt négy évben összesen valamivel több mint 19 milliárd forintos egészségügyi modernizálás valósult meg, illetve tart Pécsen, többnyire az Új Széchenyi Tervnek és a város saját forrásainak köszönhetően – jelentette be pénteken a baranyai megyeszékhely alpolgármestere. Első lépésként megkezdték a rendelőintézetek felújítását és felszerelésüket a legmodernebb orvosi eszközökkel, 2010 után pedig még jelentősebb munkák kezdődtek el - idézte fel Csizi Péter.

A beruházások közül kiemelkedik a pécsi 400 ágyas klinika 13 milliárd forintos fejlesztése, amely felépítése, az 1960-as évek óta a legnagyobb változáson esik át. A javarészt uniós finanszírozású beruházás során korszerűsítik a teljes épületet és a város több pontján működő klinikákat, valamint sürgősségi betegellátó osztályt és oktatási központot hoznak létre. Tavaly év végén már átadták a Nukleáris Medicina Intézetet és a Radiológiai Klinikát. A teljes projekt várható befejezése év végén várható - emlékeztetett.

Megkezdődött a pécsi klinika onkoterápiás intézetének - jövő nyáron befejeződő - fejlesztése is. Egymilliárd forintból épül meg az Édesanyák útján egy új épület, további egymilliárdból a háromdimenziós sugárterápiához, a kezelések ellenőrzéséhez szükséges eszközöket vásárolnak, infúzió-összeállító rendszert vesznek, és informatikai korszerűsítéseket hajtanak végre – mondta az alpolgármester.

Idén nyáron fejeződik be az új regionális vérellátó központ modernizálása, amelyre hárommilliárd forintot költenek. A beruházásnak köszönhetően hatékonyabbá válik a vérkészítmények előállítása, az egészségügyi intézmények ellátása vérrel, és modern környezetben folyhat a véradás a Szentágothai Kutatóközpont mellett épülő 800 négyzetméteres komplexumban - ismertette.

A sürgősségi ellátás is fejlődik Pécsen, mivel a 400 ágyas klinika fejlesztése során sürgősségi betegellátó központot is kialakítanak az év végéig. Teljes felújításon esik át a mentőállomás, és új mentőautókat is vásárol a szolgálat uniós pénzből – tette hozzá az alpolgármester. Csizi Péter kijelentette: az orvosszakmai vélemények szerint a pécsi betegellátás színvonala ma már eléri, a még tartó fejlesztéseknek köszönhetően pedig még idén meg is haladja az európai átlagot.