• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem maradnak munka nélkül az orvosok

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A kórházak karcsúsításával több feladata lesz a járó betegeket ellátó szakrendelőknek.

Képünk illusztráció
Nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Járóbeteg Szakellátási Konferenciát, amely pénteken kezdődött és vasárnap ér véget Hajdúszoboszlón.

Az első nap délutánján a járóbeteg szakellátást érintő egészségpolitikai előadások hangzottak el. A szombati mentálhigiénés blokkban a népegészségügy és a szív-érrendszeri betegségek témakörében hangzanak el előadások, vasárnap pedig a szaktárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakemberei segítségével szervezett intézményi-menedzsment előadásokat fórum és vita követi - tudtuk meg dr. Varga Imrétől, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnökétől.

A pénteki megnyitón az elnök felolvasta az egészségügyi miniszter fax üzenetét, aki más elfoglaltságai miatt nem tudott a konferencián jelen lenni. A tárca vezetője utalt arra, hogy valóban biztosítási elven működő egészségügyet akarnak létrehozni. Cél a kistérségek fejlesztése, a járóbeteg ellátás pedig kiemelt szerephez jut, a rendelőintézetek gazdasági társasággá alakítását is támogatják.

Dr. Horváth Ágnes államtitkár ismertette az egészségügyi struktúra átalakításának fő alapelveit, melynek részeként prioritásként kezelik a járóbeteg ellátást. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a kormány e heti döntése értelmében ötmilliárdos többletforrás jut az egészségügynek, új pályázati lehetőségekre lesz mód.

Dr. Mihályi Péter, az Államreform Bizottság Egészségügyi Szakmai Munkacsoport vezetője úgy vélekedett, hogy az egészségügyet érintő változások orvos-szakmai szempontból jobb minőséget és nagyobb komfortot eredményezhetnek. A vizitdíj az intézményeknél marad, a gyógyszerfogyasztás visszafogása, az árak kordában tartása pedig szintén több tíz milliárdos nyereséget jelenthet. A kórházak átalakítása, a fekvőbeteg ellátás "karcsúsítása", a kapacitás átcsoportosítása kapcsán kiemelte, hogy mindennek komoly hozama lesz a járóbeteg szakellátás számára.

A megnyitón elhangzottakat az érintettek a pénteki sajtótájékoztatón is ismertették. Itt dr. Varga Imre hangsúlyozta, hogy a rendszer biztonsága nem sérülhet az átalakítások során. Mint mondta, hazánk helyzete nagyon kedvező az Európai Unióban (EU) a szakorvosi ellátás várólistáit illetően, hiszen vannak olyan országok, ahol egy-egy vizsgálatra hosszú hónapokat kell várni. Az elnök kiemelte, hogy költséghatékonyabb módon kell biztosítani az ellátást. Mint mondta, a járóbeteg szakellátás át tud venni feladatokat a fekvőbeteg ellátástól, az átcsoportosított feladatok pedig eleve garantálják, hogy az orvosok nem maradnak munka nélkül. Jelenleg - mint megtudtuk - évente 78 millió orvos-beteg találkozót tartanak nyilván a járóbeteg ellátásban.

A költséghatékonyabb gyógyításnak feltétele a struktúra átalakítás - emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Horváth Ágnes. Szólt arról is, hogy a szolgáltatás felhasználóinak szemléletét is át kell formálni, a megváltozott struktúrában ugyanis nem lehetnek változatlanok a szokásjogok. Elmondta, hogy 2007-2013 között több száz milliárdos EU-forrásra számíthat a magyar egészségügy, amely a súlyponti területeken komoly fejlesztésekre teremti majd meg a lehetőséget.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a jelenlegi, körülbelül 60 ezer kórházi aktív ágy mintegy 25-30 százalékát meg lehetne szüntetni. A kórházi kapacitás szűkítése fájó pontnak tűnik, az viszont tény, hogy a jelenlegi, fekvő betegeken elvégzett kivizsgálások jelentős részét a szakellátásban is meg lehet oldani - szögezte le dr. Mihályi Péter.

Dr. Varga Imre azt hangsúlyozta, hogy az orvosi szakmán belüli átcsoportosítással a gyógyító továbbra is a rendszer aktív részese marad. Kifejtette azt is: ha a szakrendelők meghatározó része magánrendelő lesz, a jól működő előjegyzés vezérlő elve érvényesülhet. Egyben megszűnik, hogy egyes betegek soron kívül, az esetleges protekciót kihasználva vehessék igénybe a szakellátást.

Az országos járóbeteg szakellátási konferenciával egy időben - ugyancsak Hajdúszoboszlón zajlik a III. Országos Járóbeteg Szakdolgozói konferencia.

Legolvasottabb cikkeink