• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyílt nap nyílt emberekkel

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A szék a használójának fejmozgásával, illetve ép végtagjainak mozgatásával irányítható.

Április 25-én tartotta nyílt napját a komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtó Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja, ismertebb nevén: a MEREK. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő intézmény célja a mozgássérült emberek rehabilitációja és társadalmi integrációjának elősegítése.

A Marczibányi téren található épület erre a napra kitárta kapuit, igaz, a szervezők türelmét alaposan próbára tette a kéretlenül jött egész napos égi áldás. Ettől függetlenül a tervezett programokat maradéktalanul megtartották. Így nem maradt el a délelőtti egészségnap sem, ahol különféle szűrővizsgálaton, higiéniai és elsősegély oktatáson vehettek részt az intézmény lakói és a látogatók. Déltájt az egészséges életmód jegyében saláták, teák és különleges gabonatej készítmények kóstolgatása mellett ízletes mangalica gulyással lakhattak jól a résztvevők - számolt be a nap eseményeiről az intézmény.

Délután inkább a tudományé, valamint a kultúráé volt a főszerep. Kogon Mihály intézményigazgató köszöntője után a délelőtti versenyek győzteseinek tapsolhatott a közönség.

A megjelentek kisebb világszenzáció tanúi lehettek, amikor Juhász Márton András, a Nasa és a Google közös alapítású egyeteme innovációs tavalyi versenyének győzteseként bemutatta GyroSet elnevezésű projektjét. A találmány a kerekesszékes emberek életét könnyíti meg, mivel a számítógép-vezérelt rendszer a szék használójának fejmozgásával, illetve ép végtagjainak mozgatásával irányítható.

A délután további része már könnyedebb kikapcsolódást ígért. Az Addetur Baptista Gimnázium és Szakközépiskola diákjainak koncertjét követően capoeira bemutatót láthatott az elképedt közönség. Az Angel Dance nevű táncformáció modern koreográfiával szórakoztatta a nagyérdeműt, Mischinger Tamás fuvolaművész és Pálinkás Attila zongorista pedig komolyzenével. Némileg ennél a műfajnál maradva a Járdányi Pál Zeneiskola növendékei zömében klasszikus zeneszámokból összeállított csokorral kedveskedtek a hallgatóságnak, de befejezésként a dzsessz világába is kirándulást tettek.

Az egész napos rendezvény egyik legmeghatóbb pillanata a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes fellépése volt, ahol mozgásukban korlátozott emberek és ép társaik együtt keringőztek, szambáztak. A hatás olyannyira nem maradt el, hogy az utolsó számnál már a közönség soraiból is többen ott ropták a táncparketten.

A nap zárásaként egy jó hangulatú vacsorára várták a kitartóakat, ám előtte – mintegy levezetésként – Hajdu István és Váry István pánsíp-szintetizátor koncertje segített ráhangolódni a nap végi oldott beszélgetésekre.