• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyomoztat a Jobbik a sugáterápiás bunker miatt

Regionális hírek Forrás: MTI

A Jobbik feljelentést tett a nyíregyházi tömbkórházprojekt bontási munkálatai miatt.

A Jobbik ügyészségi feljelentést tett a nyíregyházi tömbkórházprojekt bontási munkálataival összefüggő hulladékkezelés ügyében - közölte Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón a nyírségi megyeszékhelyen. A politikus elmondta, a feljelentést környezet és természet elleni bűncselekmény, radioaktív anyaggal visszaélés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tették meg.

Apáti István arról beszélt, a 15 milliárd forint értékű kórházfelújítás keretében elvégzett bontási munkák érintették a gyógyintézmény úgynevezett sugárterápiás bunkerét is, ahol a sugárkezeléseket végezték. A munkák miatt a Jobbik közérdekű adatigénylésekkel fordult a kórházhoz és a projektet bonyolító szervezetekhez, amelyektől a megfogalmazása szerint "elképesztő ellentmondások" érkeztek a kérésekre.

A bunker bontási törmelékeiről, illetve a sugárterápiákhoz használt eszközök alkatrészeinek elszállításáról jelenleg sincs pontos információ, vagyis nem tudni, hogy ezeket az építési területről hová szállították el és hol tárolják - mondta Apáti István, hozzátéve, a válaszokból az sem egyértelmű, volt-e radioaktivitással szennyezett bontási törmelék és gépalkatrész, valamint mi lett a sorsa ezeknek.

A hatósági válaszokra kitérve a Jobbik alelnöke ellentmondásosnak nevezte, hogy míg a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szerint nem volt szennyezett gépalkatrész, addig a Püspökszilágyiban lévő radioaktívhulladék-tároló a párt helyi képviselőjének érdeklődésére tizennyolc alkatrész sugárszennyezettségét erősítette meg.

Apáti István hangsúlyozta: a gyanú szerint a veszélyes hulladéknak minősülő törmeléket és alkatrészeket nem a szigorú szabályok szerint kezelték, ezért a bontás, az elszállítás és a tárolás esetén is büntetőügyi felelősség merül fel.

Béres Csaba, a párt nyíregyházi önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, a Jobbik az elmúlt fél évben a kórházon kívül mintegy tíz szervezetet és hatóságot keresett meg a bontás körülményeire vonatkozó közérdekű adatigényléssel, amelyre válaszként több száz oldalnyi dokumentumot és jegyzőkönyvet kapott. Ezek elemzése után döntött úgy a párt, hogy a további nyomozást az ügyészségre és a rendőrségre bízza - tette hozzá.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette a feljelentés tényét, majd elmondta, a beadvány sorsáról három napon belül dönt az ügyészég.