• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Összejött a pénz a nagyfrekvenciás sebészeti késre

Regionális hírek 2018.07.09 Forrás: Weborvos
Összejött a pénz a nagyfrekvenciás sebészeti késre

Egy korszerű, életmentő nagyfrekvenciás sebészeti kés a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen műtét közben.

A Gyermekleukémia Alapítvány jóvoltából kiemelkedő támogatást, 4 millió forintos adományt vett át a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya nagyfrekvenciás sebészeti kés beszerzésére. A daganatos gyermekbetegségek terén rendkívül fontos, hogy míg az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75-80%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére – írta közleményében az adományozó alapítvány.

„Nagyon lassan megy át a köztudatba, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható. A leukémia egyik típusában, az akut limfoid leukémiában (ALL) lassan már a gyermekek közel 90%-a véglegesen meggyógyítható ma Magyarországon. Azt a hiedelmet, hogy a rákbetegség egyenlő a halállal - amely a gyermekek esetében ma már egészen biztosan nem igaz - nagyon nehéz felülírni - nyilatkozta – Dr. Fekete Ferenc főigazgató

Egy korszerű, életmentő nagyfrekvenciás sebészeti kés a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen műtét közben. A nagyfrekvenciás sebészeti vágókés legnagyobb előnye, hogy a leukémiás gyermekeknél különleges vibrációs precizitásának következtében képes a daganatot úgy eltávolítani, hogy pontosan körbe vágja; az ép szövet és a daganat között szűk mezsgyén végzi a metszést. A daganatot nem sérti meg, annak beteg sejtjei nem kerülnek a véráramlatba és nem terjednek tovább más ép szövetekre.

A nagyfrekvenciájú szikét támogató monitorrendszer a kés útját úgy követi, hogy a beteg életfunkcióinak értékei pontos jelzést adnak arról, hogy hogyan halad az operáció és így ez mintegy „vezeti” a sebész kezét. Vérzés szinte nem keletkezik és ez azért fontos, mert a leukémiás gyermekeknél a másik legnagyobb kockázat, hogy műtét közben jelentős vérzés indul meg. A leukémiás gyermekeknél ez a csúcsminőségű eszköz nélkülözhetetlen, hiánya egy gyermek életébe kerülhet.

A „köszönjük” szó soha nem tudná igazán kifejezni őszinte nagyrabecsülésünket magánszemély és céges adakozóinknak a leukémiás gyermekeknek nyújtott önzetlen segítségükért. Mégis a legkevesebb, hogy kimondjuk: TISZTA SZÍVBŐL KÖSZÖNJÜK! – írta az alapítvány.

Legolvasottabb cikkeink