• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Összejött a pénz a nagyfrekvenciás sebészeti késre

Regionális hírek 2018.07.09 Forrás: Weborvos Szerző:
Összejött a pénz a nagyfrekvenciás sebészeti késre

Egy korszerű, életmentő nagyfrekvenciás sebészeti kés a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen műtét közben.

A Gyermekleukémia Alapítvány jóvoltából kiemelkedő támogatást, 4 millió forintos adományt vett át a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya nagyfrekvenciás sebészeti kés beszerzésére. A daganatos gyermekbetegségek terén rendkívül fontos, hogy míg az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75-80%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére – írta közleményében az adományozó alapítvány.

„Nagyon lassan megy át a köztudatba, hogy a gyermekonkológiai betegségek nagy része ma már gyógyítható. A leukémia egyik típusában, az akut limfoid leukémiában (ALL) lassan már a gyermekek közel 90%-a véglegesen meggyógyítható ma Magyarországon. Azt a hiedelmet, hogy a rákbetegség egyenlő a halállal - amely a gyermekek esetében ma már egészen biztosan nem igaz - nagyon nehéz felülírni - nyilatkozta – Dr. Fekete Ferenc főigazgató

Egy korszerű, életmentő nagyfrekvenciás sebészeti kés a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen műtét közben. A nagyfrekvenciás sebészeti vágókés legnagyobb előnye, hogy a leukémiás gyermekeknél különleges vibrációs precizitásának következtében képes a daganatot úgy eltávolítani, hogy pontosan körbe vágja; az ép szövet és a daganat között szűk mezsgyén végzi a metszést. A daganatot nem sérti meg, annak beteg sejtjei nem kerülnek a véráramlatba és nem terjednek tovább más ép szövetekre.

A nagyfrekvenciájú szikét támogató monitorrendszer a kés útját úgy követi, hogy a beteg életfunkcióinak értékei pontos jelzést adnak arról, hogy hogyan halad az operáció és így ez mintegy „vezeti” a sebész kezét. Vérzés szinte nem keletkezik és ez azért fontos, mert a leukémiás gyermekeknél a másik legnagyobb kockázat, hogy műtét közben jelentős vérzés indul meg. A leukémiás gyermekeknél ez a csúcsminőségű eszköz nélkülözhetetlen, hiánya egy gyermek életébe kerülhet.

A „köszönjük” szó soha nem tudná igazán kifejezni őszinte nagyrabecsülésünket magánszemély és céges adakozóinknak a leukémiás gyermekeknek nyújtott önzetlen segítségükért. Mégis a legkevesebb, hogy kimondjuk: TISZTA SZÍVBŐL KÖSZÖNJÜK! – írta az alapítvány.

Legolvasottabb cikkeink