• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pályázattal tompított kórházi szakemberhiány

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Rehabilitációs mobil team dolgozott a Dél-pesti kórházban a pályázatnak köszönhetően.

Sikerrel zárult a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban az az uniós támogatással megvalósult projekt, amelynek nyomán egy, Magyarországon még úttörőnek számító rehabilitációs mobil team dolgozott. A foglalkoztatás támogatására kiírt pályázaton elnyert pénzből egy patológus szakorvost és egy OKJ-s ápolót is alkalmazni tudott a kórház – hangzott el a projektzáró sajtótájékoztatón.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház által 2009-ben, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) foglalkoztatás támogatására kiírt pályázatán mintegy 50 millió forintot nyert vissza nem térítendő támogatásként. Ez az összeg 5 szakember bérét fedezte, így lehetőség nyílt egy neuropszichológus, egy rehabilitációs tevékenység-terapeuta, egy gyógytornász, valamint egy patológus és egy OKJ-s ápoló foglalkoztatására úgy, hogy fizetésük nem terhelte az intézmény költségvetését. A projekt 2012. március 31-én zárult.

Dr. Lehoczky Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház h. főigazgatója abszolút sikerként értékelte a pályázat nyújtotta lehetőséget. Mint mondta, az intézményben a pályázat után is folytatódik a megkezdett munka, és a kórház a jövőben is élni fog minden pályázati lehetőséggel.

A helyettes főigazgató különösen fontosnak tartotta a rehabilitációs mobil team létrejöttét, amelyet a neuropszichológus, a rehabilitációs tevékenység-terapeuta és a gyógytornász bevonásával hoztak létre. Segítségével a betegek rehabilitációs szemléletű ellátása a károsodás bekövetkezte után, a korai szakban, a beteg állapotának stabillá válását követően megkezdődhet, ezáltal felgyorsul, illetve lerövidül a tényleges rehabilitációs időszak.

A team vezetője, Kovács Matild főorvos hozzátette: a betegek számára jelentős előnyt jelent, ha komplexen foglalkozik velük az egészségügyi személyzet, és így jobb az egészségügyi ellátás minősége, hiszen nagyobb törődést és odafigyelést élveznek. Röviddel a beavatkozás után a neuropszichológus jelenléte segíti a kognitív funkciók felmérését és a terápiás lehetőségek feltárását, ami hozzájárul a trauma feldolgozásához. A gyógytornász és az ergoterapeuta pedig – ugyancsak a kognitív funkciók javításának támogatásával – segít az általános fizikai állapot javításában.

Az ergoterapeuta, a neuropszichológus és a gyógytornász szoros együttműködésben végzik munkájukat. Ennek a korai rehabilitáció szempontjából azért van jelentősége, mert a betegek fizikai és lelki állapotának javítására komplex javaslatot tudnak tenni, segítve őt egy beavatkozást vagy egy betegséget követően akár a mindennapi életbe, akár a munkába való mielőbbi visszailleszkedésben. Olyan pluszszolgáltatást tud a kórház ily módon a rehabilitációs mobil team segítségével a betegek számára nyújtani, amely egyedülálló az országban.

Óváriné Gáty Zsuzsanna, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ápolási igazgatója az OKJ-s szakápoló foglalkoztatásának jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy az intézmény annak ellenére folyamatos a nővérhiánnyal küzd, hogy a kórház – lehetőségeihez mérten – rendszeresen támogatja a dolgozók továbbképzését. Az elmúlt két esztendőben stabilan 14 százalékos volt a létszámhiány, ami azt jelenti, hogy 88 szakdolgozóval kevesebb dolgozik a kórházban. Leginkább szakképzett ápolókra lenne nagy szükség, ezért is volt nagy jelentőségű, hogy az elnyert támogatásból egy olyan szakápolót tudnak foglalkoztatni, aki állandó éjszakai műszakot lát el az Urológiai Osztályon.