• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécsett versengtek az ország legjobb életmentői

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Az ország legjobb életmentői idén Somogy, Baranya és Pest megyéből kerültek ki. Ezúttal Pécsett mérték össze tudásukat.

A Magyar Vöröskereszt az UPS támogatásával a 44. Országos Elsősegélynyújtó Verseny keretében újra az utcára, az emberek közé vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

A Magyar Vöröskereszt immáron 44. alkalommal szervezte meg felmenő rendszerű (területi, megyei, országos döntő) országos elsősegélynyújtó versenyét. Ezúttal Pécs adott otthont a nívós  megmérettetésnek. 260 elsősegélynyújtó (20 gyermek, 20 ifjúsági és 15 felnőtt és 1 vendégcsapat) adott számot elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó-ismereteiről a 20 állomásos körpályán, Pécs belvárosában, május 30-án.

A versenyben résztvevő csapatokat az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték, a lebonyolítást több mint 200 vöröskeresztes munkatárs és önkéntes segíti, míg a baleseti szituációk 73 képzett imitátor segítségével elevenedtek meg.

A gyermek kategória legjobbja a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lett Somogy megyéből, a második helyezett a váci Árpád Fejedelem Általános Iskola csapata lett, a dobogó harmadik fokán pedig a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskolaversenyzői végeztek.

Az ifjúsági kategória dobogójának legfelső fokára a Baranya megyei Szent Mór Iskolaközpont csapata állhatott fel, a második a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma csapata lett Hajdú megyéből, a harmadik helyen pedig a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium csapata végzett.

A felnőtt kategóriában, az ország legjobb elsősegélynyújtói Pest megyéből, a TEMPLOMDOMB DEVILS csapata lett. A kategória második helyét a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola csapata szerezte meg, a harmadik pedig a budapesti Független Elsősegélynyújtók csapata lett.

A Magyar Vöröskereszt alapfeladatai közé tartozik az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A Vöröskeresztnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 75 ezren tettek sikeres közúti elsősegélynyújtó vizsgát a hazai legnagyobb humanitárius szervezetnél.

A szervezet egyik legnépszerűbb programja Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ahol képzett vöröskeresztes  önkéntesek 2007 óta 27 245 strandoló sérülését látták el szakszerűen. Sőt, a szolgálat indulása óta négy esetben életet is mentettek - olvasható a Magyar Vöröskereszt közleményében.

(Fotó: Csordás Ádám - Magyar Vöröskereszt)