• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Professzorait díjazta a Debreceni Egyetem ÁOK

Regionális hírek 2023.06.07 Forrás: Unideb.hu
Professzorait díjazta a Debreceni Egyetem ÁOK

A kitüntetésekkel az oktatói munkát, illetve a magas szintű tudományos eredményeket ismerték el.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Krompecher István, illetve Went István Emlékérem és Jutalomdíjat adományozott Paragh György és Csiba László egyetemi tanároknak. A kedden átadott kitüntetésekkel a professzorok oktatói munkáját, illetve a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredményeiket ismerték el.

Krompecher István akadémikus emlékének ápolására és egyben az egyetemi oktató munkában több éven át nyújtott kiemelkedő teljesítmény legmagasabb elismerésére kétévente Krompecher István Emlékérem és Jutalomdíj adható. A kitüntetett személyéről - az Általános Orvostudományi Kar Tanulmányi Bizottságának javaslata alapján - a Kari Tanács dönt. Idén Paragh György egyetemi tanárnak ítélték oda a kitüntetést.

Paragh György 2003 és 2012 között az I.sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, 2012-től 2018-ig pedig az egységes Belgyógyászati Intézet vezetője volt. A professzor pályája kezdete óta rendszeresen részt vesz a magyar és az angol nyelvű belgyógyászati oktatásban. A Belgyógyászati Klinikán problémaorientált oktatást végez, ami elősegíti a hallgatók gyakorlati készségének javítását.

Meggyőződésem, hogy a Kari Tanács bölcs döntést hozott, amikor professzor úrnak ítélte a díjat. Paragh György tizenkétszer nyerte el az ÁOK Év oktatója címet, nála elhivatottabb, az oktatás iránt elkötelezettebb kollégánk kevés van. Példaértékű oktatási tevékenységet folytat, és mindig a hallgatók rendelkezésére áll – emelte ki Mátyus László, az ÁOK dékánja.

A méltatást követően Paragh György Primer és szekunder hyperlipoproteinaemiák jelentősége fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegekben címmel tartott előadást, majd átvette a kitüntetést Mátyus Lászlótól, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánjától.  

A Went István Emlékérem és Jutalomdíj a neves professzor emlékének ápolására és egyben a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredmények elismerésére szintén kétévente adható. A kitüntetett kiválasztásánál figyelembe kell venni a jelölt tudományos teljesítményét. A díjazott személyéről - az Általános Orvostudományi Kar Tudományos és Innovációs Bizottságának javaslata alapján - a Kari Tanács dönt. A Went István Emlékérem és Jutalomdíjjal 2023-ban Csiba László egyetemi tanár több évtizedes tevékenységét ismerte el a kar.  

Csiba László 1992 és 2017 között vezette a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáját. Japánban szerzett tapasztalatai alapján létrehozta a stroke diagnosztikájában és a kutatásban kiemelkedő szerepet játszó debreceni neuroszonológiai laboratóriumot. Irányítása alatt a klinika a stroke-kutatás és -ellátás nemzetközileg is elismert központjává vált.

Csiba László professzor megfigyeléseit csaknem 300 tudományos közleményben jelentette meg. Új módszereket publikált a kísérletes fokális agyi ischemia metabolikus következményeinek (regionális pH) a vértartalom és a kálium-eloszlás vizsgálatára. Klinikai megfigyeléseit stroke, illetve stroke-veszélyben élő betegeken végezte. Tudományos vizsgálatai a fokozott stroke-veszélyben élők korai diagnosztizálását teszik lehetővé – méltatta Csiba László tevékenységét Mátyus László professzor.  

Az idei kitüntetett A betegágytól a boncasztalig: klinikai, klinikopatológiai megfigyeléseink stroke-ban és rizikóbetegségeiben címmel tartott előadást a keddi ünnepségen. Csiba Lászlónak ezt követően a kar dékánja adta át a Went István Emlékérem és Jutalomdíjat.  

 

Kapcsolódó hírek