• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rehabilitációs fejlesztések Nyugat-Dunántúlon

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A szombathelyiek közel 300 milliót, a nagykanizsaiak 221 milliót nyertek uniós forrásból.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház támogatást nyert a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben" című pályázati kiíráson, mely a Nyugat-dunántúli régió konzorciumát alkotó ellátók rehabilitációs szolgáltatásainak fejlesztésére irányul. Az NYDOP-5.2.1/C/11-2012-0001 azonosítószámú pályázat keretében a pszichiátriai, addiktológiai, kardiológiai és légzésrehabilitációs ellátások fejlesztése valósul meg - tájékoztatta lapunkat a kórház.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 1 889 000 000 Ft, melyből a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 275 558 705 Ft támogatásban részesül.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház 1929 óta szolgálja a betegellátást. A gyógyintézet, jelenleg 1476 ággyal üzemel. Az évi 52 ezer főt is meghaladó fekvőbeteg ellátása 29 klinikai osztályon történik, összesen megközelítően 250 orvos közreműködésével.

A projekt célja a Nyugat-dunántúli Régióban a rehabilitációs ellátásokhoz való hozzáférés javítása, a földrajzi és a szakmai egyenlőtlenségek csökkentése, a rehabilitációs szolgáltatások infrastruktúrájának és műszerezettségének fejlesztése révén a szolgáltatások színvonalának javítása, az ambuláns rehabilitációs szolgáltatások szélesítése, a rehabilitációs szolgáltatók szakmai együttműködéseinek javítása, a betegút-szervezés kereteinek kialakítása, beteg-edukációs anyagok fejlesztése.

A pszichiátriai/addiktológiai rehabilitációs részleg fejlesztésére, a drogambulancia belső átalakítására, az Operatív Rehabilitációs Központ kialakítására, felszerelésére kerül sor. A központi telephelyen a kardiológiai, a tüdőgyógyászati- és légzés-rehabilitáció részére három szakrendelő kialakítása, felszerelése történik.


A pszichiátriai rehabilitáció feltételeit fejlesztik Nagykanizsán

A pszichiátriai osztály rehabilitációs részlegének felújítására és bővítésére több mint 220 millió forintot fordít pályázati forrásból a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház - közölte szerdai sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója. Brünner Szilveszter elmondta, a Nyugat-dunántúli RegionálisOperatív Program forrásaiból rehabilitációs fejlesztésekre a régió egészségügyi intézményei konzorciumba tömörülve 1,9 milliárd forint támogatást nyertek az Új Széchenyi Tervből.

Ennek keretében a nagykanizsai kórház 220,5 millió forint, száz százalékos támogatottságú pályázatából a pszichiátriai osztály rehabilitációs részlegét felújítják és bővítik egy most használaton kívüli épületben.

A kórház B épületének 800 négyzetméteres második szintjét korszerűsítik és akadálymentesítik, modern környezetet teremtve a rehabilitációs tevékenységhez.

A jelenleg üresen álló egykori nővérszálló földszintjének nagyobb részén terápiás szobákat, tankonyhát, tornatermet, valamint közösségi és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. A pályázati forrásból 20 millió forint értékben orvostechnikai eszközöket is vásárolnak.

A főigazgató hangsúlyozta, a beruházással a pszichiátriai betegek aktív kezelését követő színvonalas rehabilitációja már nem kórházi körülmények között, kórházi felügyelet mellett folyhat majd.
A közbeszerzési eljárás lezárásával a fejlesztés a tervek szerint az év végére elkészül - tette hozzá Brünner Szilveszter.