• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sikerrel rajtolt a Somogy Megyei Egészség Fórum

Regionális hírek Forrás: Somogy Megyei Egészség Fórum

Megtartotta ülését a megyei egészség fórum a Somogy megyei szakmai és civil szervezetekkel.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által létrehozott prevenciós együttműködés június 25-én tartotta a második Megyei Egészség Fórum ülését. Az egyeztetésen részt vettek a megyei szakmai és civil szervezetek és a Járási Egészség Fórum képviseletében a járási tisztifőorvosok és stratégiai partnereik.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos megnyitójában az ülés mottójául választotta az „Éljünk 120 évig „célkitűzést, aminek realitását előadásában a Bibliai elrendelés mellett a genetikai kutatások eredményeinek ismertetésével is alátámasztott.
A több mint 40 résztvevő számára a 9 munkacsoport koordinátor és a Járási Egészség Fórumok vezetői tartottak tájékoztatást az eddigi munkáról.

Dr. Szöllősiné Maler Mónika a „Népegészségügyi Szűréskoordinációs" munkacsoport koordinátorától megtudtuk, hogy Somogy megyében a népegészségügyi szűréseken való részvételi aktivitás sajnálatos módon - az országos mutatók alakulásához hasonlóan – 2002. év óta folyamatosan csökken. Ezért folyamatosan településenként fogják monitorozni a részvételi arányt és aktívabb szűrési kommunikációt kezdeményezetek az önkormányzatokkal és a lakossággal.

Bajók Sándorné megyei vezető ápoló, az „Alapellátási Prevenciós" munkacsoport koordinátora elmondta, hogy az alapellátás primer prevenciós és szűrési tevékenysége hatékonyságának fokozása érdekében megyei alapellátási munkaértekezlet zajlott az elmúlt hetekben, továbbá akkreditált továbbképzések előkészítése van folyamatban orvosok és szakdolgozók számára. A hátrányos helyzetű lakosság bekapcsolását a szűrésekbe kiemelten kezelik, ennek jegyében szervezik a szájüregi szűrések a hajléktalan szállókon és nappali melegedőkben.

A „Gyermek-és ifjúsági Intézményi Koordinációs" munkacsoport szakmai vezetője, Laubené Mészáros Erzsébet megyei vezető védőnő bemutatta, hogy a 2013/2014. tanévre vonatkozó egészségfejlesztési feladatokat milyen tematikus, megyei szinten egységes szakmai elveken nyugvó elemekkel kívánják bővíteni. A munkát támogatja a SM Kormányhivatal Oktatási Főosztálya, valamint a Pedagógus-továbbképző és Szolgáltató Intézet. A következő tanévben az Oktatási Főosztály támogatásával az osztályfőnöki órákon és a szülői értekezleteken egészségfejlesztési programokkal szeretnénk megjelenni, illetve módszertani anyagok átadásával támogatni a pedagógusok ilyen irányú munkáját.

A Pedagógus-továbbképző és Szolgáltató Intézet által szervezett tanév előkészítő szakmai nap, illetve témahét adhat lehetőséget az egészségfejlesztéshez kapcsolódó ismeretek, programok átadására. Az egészséges életmóddal kapcsolatos felvilágosítás hatékonyságának fokozása érdekében iskolai Komplex Egészségnapok rendezését szorgalmazzák a megye iskoláiban. A Megyei Fórum célul tűzte ki, hogy minden iskolában legyen egészségnap. Az óvodás korosztályban a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai által kidolgozott Kémiai Biztonsági Megelőző Programot kívánjuk teljes körűvé tenni az eddigi pozitív tapasztalatok alapján. Nyári szünidő veszélyeire figyelmeztető felvilágosító plakát és kiadvány eljuttatása a megye iskoláiba már közös akció keretében valósult meg.

A Lelki egészségvédelem koordinációs munkacsoport, amelynek koordinátora szintén a vezető védőnő, a gyermek- és ifjúkorúak vonatkozásában minél szélesebb teret kíván biztosítani a lelki egészség megőrzésére, az alkohol, - drog - és, dohányzás prevencióra, valamint a mentális egészség javítására. Az együttműködő szakemberek célja a lakosság, különös tekintettel az ifjúság körében a szenvedélybetegségek visszaszorítása, a lelki egészségvédelmet célzó tevékenységek propagálása, illetve szervezése. Ebben a munkában fontos együttműködő partner az INDÍT Közalapítvány TÜKÖR Somogy Megyei Drogambulancia és TÜKÖRKÉP Kaposvári Addiktológiai Központ, valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság.

Felde Katalin egészségfejlesztő munkatárs, az „Egészségkommunikációs" munkacsoport koordinátora elmondta, hogy a hatékony területi együttműködés érdekében a felvették a kapcsolatot a megyei civil szervezetekkel és a média képviselőivel.

A lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében folyamatban van a SMKH honlapján elérhető prevenciós felület fejlesztése, melyen eseménynaptár, egészségkultúra fejlesztési ismeretek, aktualitások lesznek elérhetők. A munkacsoport folyamatosan Szervezi a világnapi megemlékezéseket, egészségnapokat is.

Dr. Jankovics Judit közegészségügyi Osztályvezető főorvos a „Rehabilitációs és szociális" munkacsoport koordinátora kiemelte a különböző speciális színtereken a helyi prevenciós tevékenység erősítését. Ennek érdekében együttműködést kezdeményeztek a fogyatékkal élők népegészségügyi szűréseinek előkészítésében, és szorgalmazzák a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs munkavégzési lehetőségeit.

Dr. Jankovics Judit a „Munkahelyi egészségvédelmi" munkacsoport célkitűzéseiről elmondta, hogy a foglalkoztatóknál a helyi lehetőségekhez adaptált, komplex munkahelyi egészségfejlesztési programokat szorgalmaznak. Ennek megvalósítása, valamint az aktivitások és ismeretbővítő munkahelyi fórumok tervezése és lebonyolítása érdekében 2013 őszére foglakozás egészségügyi szolgálatok részére a megyei szakfőorvossal közös munkaértekezletet szerveznek.

Dr. Varga Edit járványügyi osztályvezető főorvos. Az „Epidemiológiai munkacsoport" fő feladataként jelölte meg a megye közegészségügyi-járványügyi biztonságának erősítését. A lakosság ismereteinek bővítésével a higiénés magatartás javulását, a helyes táplálkozási szokások elterjedését, a fürdőkultúra színvonalának emelkedését célozzák meg. Tájékoztató anyagainkat széles körben juttatják el a célközönséghez, helyszíni szemléik során, médiákon, honlapokon keresztül.

Dr. Szöllősiné Maler Mónika a „Települési Egészségterveket előkészítő" munkacsoport koordinátora felajánlotta, hogy az egészségterveket készítő önkormányzatokat támogatni fogják megbetegedési-halálozási adatokkal, módszertani útmutatókkal, amelyek a helyi egészségtervek elkészítését segítik.
MEF keretében megalakult Járási Egészség Fórumok a helyi sajátosságok és tradíciók figyelembevételével, széleskörű területi összefogással alkották meg járási prevenciós munkatervüket, melyről és számos, már megvalósított, sikeres programról adtak tájékoztatást

Az értekezleteken lehetőség nyílt arra, hogy az egyes társadalmi, szakmai, és civil szervezetek a Fórum részvevőinek bemutassák prevencióhoz kapcsolódó tevékenységüket. A MEF együttműködő partnerei közül a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatóhelyettese, Biczó Zoltán ismertette a munkahelyi balesetek, foglalkozási megbetegedések 2012. évi statisztikai mutatóit ás rámutatott mind a munkáltatók és a munkavállalók közös felelősségére a megelőzés terén.

Az INDIT Közalapítvány képviseletében Wolf Róbert a TÜKÖR Somogy Megyei Drogambulancia és TÜKÖRKÉP Kaposvári Addiktológiai Központ prevenciós programjait mutatta be, és stratégiai partnerséget ajánlott a prevenciós munkában.

Az ülésen meghatározásra kerültek a nyár, az idegenforgalom egészségfejlesztéssel kapcsolatos aktualitásai. Örömmel vettük az EMMI Egészségügyi Államtitkárság szűrésaktivitás fokozási tevékenységünkhöz jól illeszkedő „Szűréssel a Balaton körül" program keretében a déli parton is felajánlott szűrőbuszt, melyre emlőszűrést és anyajegy vizsgálati lehetőséget szervezünk, várhatóan 4 településen.

A megyei tisztifőorvos az ülést záró szavaiban a szakmai és társadalmi visszajelzések és az eddigi eredmények alapján sikeresnek értékelte az egészségfejlesztő szervezet működését. A megyei célkitűzések végrehajtásához fontosnak ítélte a széleskörű társadalmi, szakmapolitikai érdeklődést, kiemelve, hogy a megyei közgyűlés előtt is lehetőséget kapott a program bemutatására. Végül megköszönte az együttműködő partnerek és munkatársak elhívatott munkáját, aktivitását, hangsúlyozva, hogy eredményeink úgy születtek, hogy nem alakult önálló, költségvetési háttérrel rendelkező szervezet, valamennyi résztvevő plusz feladatként, külön díjazás nélkül vesz részt az egészségfejlesztési együttműködésben.