• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rendkívüli ügyelet gombadömping miatt

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A mérgezések elkerülése érdekében vasárnap is ügyelnek a pécsi vásárcsarnok gombaszakértői.

Gyilkos galóca
Az idei hatalmas gombatermésre való tekintettel rendkívüli ügyeletet is tartanak vasárnaponként a szakértők, hogy mindenkinek lehetőséget adjanak arra: csakis előre bevizsgált erdei gombából készítsen otthon ebédet, vacsorát – tájékoztatta portálunkat a pécsi vásárcsarnok ügyeleti szolgálata.

A tapasztalatok szerint azonban még mindig sokan elmulasztják elvinni a kosarakba szedett vagy alkalmi árustól vásárolt gombákat. Ez pedig számos komoly veszély forrása lehet. A gombaszakértők szerint a kiránduláson gyűjtött gombát ingyen ellenőrzik a vásárcsarnokban, az árusok számára pedig igazolást adnak róla, hogy milyen fajta gombát tesznek a piaci asztalra.

A gombaszakértők figyelmeztetnek arra is: a legrettegettebb fajta, a gyilkos galóca is hamarosan megjelenik az erdőkben, réteken. Ez az a gomba, melynek fogyasztása után kevés a remény az életben maradásra. A többi, általában enyhén mérgező gomba fogyasztását követően néhány óra múlva jelentkeznek a kellemetlen tünetek, a gyilkos galóca esetében több mint 24 óra is eltelhet a rosszullét bekövetkezéséig. Ilyenkor azonban a szervezetbe került toxikus anyag már olyan visszafordíthatatlan pusztítást végez - elsősorban a májban -, hogy nem sok remény van a felépülésre. A gyilkos galócából egyébként egyetlen termőtest is halálos dózis egy négy tagú családnak is!

A gombák széles választékában egyébként léteznek gyógyító hatásúak is. Antibiotikumot termel például a nálunk is honos gyűrűs fülőke, a tobozfülőke, a laskagombák egyes fajtái, a sárguló csiperke vagy a szürke tölcsérgomba. A szakirodalom immun stimuláns fajtaként említi az óriás pöfeteget, az ízletes vargányát, a barna gyűrűstinórut, a téli fülőkét vagy a pecsétviasz gombát. Ez utóbbi fajtáról egyébként gyógyszerkísérletekből az is kiderült, hogy koleszterin csökkentő hatású.

Néhány éve még különlegességnek számított hazánkban egy gombafajta, amelynek még nincs magyar neve, viszont a japánok shii take-ként emlegetik. (A hazai kutatók az illatos fagomba névvel kacérkodnak.) Dr. Vetter János egyetemi tanár tanulmánya szerint a shii take-ról az állatkísérletek során kiderült, hogy befolyásolja a patkány agyában lévő egyes idegcsoportok aktivitását. A távol-keleti népgyógyászat ezt a gombát véraktivátorként tartotta számon, ezért egész sor egészségi problémára – megfázás ellen, gyermekek kiütéseinek kezelésére, gyomorpanaszokra, tüdőgyulladásra, sőt gombamérgezés tüneteinek enyhítésére is - használták. Sőt egészségvédő és gyógyító célból porított formájából teát készítenek, más teákkal ízesítve.

Az allergológusok viszont azt említik: nem csak a pollenek miatt nő az allergiások száma, hanem ilyen típusú reakciót válthat ki a gomba is. A páciensek a szakrendelésen rendre elmondják: az előre bevizsgált gombák fogyasztása után csak rajtuk jelentkeztek tünetek, a családtagok, vendégek semmi bajt nem észleltek magukon.

Legolvasottabb cikkeink