• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sikeres évet értékeltek Somogyban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A szakmai és a civil összefogás sikerét hozta a prevenciós munkában az Egészségfórum.

A Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási szerv prevenciós célú szerveződése a Somogy Megyei Egészségfórum 2013. 12. 10-én tartotta évértékelő ülését, melynek a Somogy Megyei Kormányhivatal adott méltó helyszínt nagytermében. Az ünnepi ülésre a legfontosabb stratégiai partnerek és szakemberek kaptak meghívást – számolt be a szervező. Dr. Fehér Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal igazgatója megnyitójában elmondta, hogy a Kormányhivatal fontosnak tartja azt, hogy a megye polgárai széleskörű egészséggel kapcsolatos ismeretek birtokában, tudatosan, egyre nagyobb számban válasszák az egészségesebb életmódot, és ígéretet tett arra, hogy az Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv prevenciós munkáját a Kormányhivatal a jövőben is támogatni fogja. Kiemelte,hogy fontosnak tartja, hogy a szakigazgatási szervek megtalálták a közös színtereket és kapcsolódási pontokat a prevenció terén.

A megnyitót követően az együttműködők áldozatos és önzetlen munkáját megköszönve a Kaposvári Egyetem színművészeti hallgatóinak „Egészség" című műsorát láthatták a résztvevők, melyet Gál Laura művésztanár állított össze, megalapozva az advent hangulatát is.

Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos a megyei prevenciós együttműködés életre hívója és vezetője évértékelő előadásában részletesen beszámolt arról, hogy az Egészségfórum - melynek megalakulásakor fő célja volt a lakosság egészségi állapotának javítása, munkaképességének megőrzése, élettartamának és életminőségének növelése, ezáltal a megye gazdasági fejlődésének előmozdítása - 536 egészségfejlesztéssel kapcsolatos eseményével sikeresen teljesítette a megfogalmazott stratégiai célkitűzéseket. A Fórum megalakulása óta 54 településen zajlott népegészségügyi szűrés, az átszűrtségi arány 23,9%-ról 31,4%-ra növekedett. Az elvégzett munkát 41 értekezlet, 171 szakmai rendezvény és egészségszűrés, 30 továbbképzés, 24 együttműködés keretében szervezett egyeztetés, 112 egészségnap, 44 média-megjelenés fémjelzi.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy mivel a média, az internet jelenléte a mindennapi életben folyamatosan nő, ezért nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a helyi médiában, internetes portálokon, a kormányhivatal honlapján a mindennapi életben jól hasznosítható felvilágosító anyagokat, egyészség-üzeneteket jelentessenek meg. A civil szervezetek szerepe is egyre nagyobb az egészségfejlesztésben, ezért munkájuk szakmai támogatása is stratégiai cél.

A járási tisztifőorvosok arról adtak tájékoztatást, hogy valamennyi járásban megalakultak és folyamatosan bővítik kapcsolataikat a járási egészségfórumok, melyek rendezvényei a magzati élettől az idős korig számos színtéren szerveztek rendezvényt, szűrést, egészségnapot és média-megjelenést.

Az értekezleten értékelték az éves munkát és az együttműködést tapasztalatait az Egészség Fórum prevenciós munkájában aktívan részt vevő társszervek vezetői is. Varga Mária a Somogy Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály Főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy az oktatási intézményeknek alapvető feladata van az egészségfejlesztésben, ezért a Megyei Egészségfórum koordinációs tevékenységét az iskola és az óvodai egészségnevelés összehangolásában példaértékűnek tartja, és minden színtéren támogatja a munkát a jövőben is.

Dr. Ronga Lászlót a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója azt emelte ki, hogy a prevenció egyik fő feladata kivédeni és megelőzni a nemkívánatos eseményeket, amit a munkahelyeken nem csak az ellenőrzéseken keresztül fontos érvényesíteni, ezért 2014 évben is fontosnak tartja és felajánlja együttműködését annak érdekében, hogy a munkavállalók egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörnyezetben tevékenykedhessenek.

Dr. Tóth Szabolcs, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság hivatalvezetője, megköszönte Dr. Fadgyas Erzsébetnek, hogy elindította ezt a prevenciós folyamatot és koordinációt. Elmondta, hogy most már minden résztvevőnek és együttműködőnek az is a feladata, hogy az „együttműködést egymás mellett működés színtérré fejlessze a prevencióban", mert globális célnak tartja az egészség megvédését. Meglátása szerint az Egészség Fórum egy olyan társadalmi tudatformálást vállalt fel, amely az élet minden színterét átfogja az egészségfejlesztés érdekében, az egyészséget komplexitásában szemléli és támogatja.

Dr Horváth Tibor a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv vezetője a prevenciós együttműködés kapcsán a rehabilitáció terén való együttműködés mellett a gyermekek egészségtudatossá nevelését és a mentális egészségfejlesztést emelte ki, azért, hogy ne a testi betegségek gyógyítására kelljen óriási összegeket fordítani társadalmi szinten.

Somhegyi Annamária PhD. az Országos Gerincgyógyászati Központ igazgatója a fórum munkáját országosan példaértékűnek – „somogyi csodának" - ítélte, mert széleskörű egészségfejlesztési tevékenységével és médianyilvánosságával számos színtéren el tud jutni a megye lakosaihoz.

Az ünnepi évértékelő értekezlet befejezéseként Somogy megyei polgárainak egészségfejlesztése érdekében kifejtett elkötelezett egészségfejlesztési munkáját megköszönve, a megyei tisztifőorvos oklevelet adott át Dr. Somhegyi Annamáriának az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatójának, Dr Varga Imre kardiológus főorvosnak, kaposmérői háziorvosnak és Wolf Róbertnek az Indít Közalapítvány szociális segítőjének, valamint megköszönte saját munkatársainak és a Fórum együttműködőinek 2013-as évben végzett prevenciós tevékenységét.

Legolvasottabb cikkeink