• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakszervezeti tüntetés a korengedményes nyugdíjért

Regionális hírek Forrás: MTI

Az embert próbáló munkakörökben dolgozóknak jogos igénye, hogy nekik is jusson tisztes öregkor.

A korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjért, valamint a köztisztviselői bérbefagyasztás ellen tüntettek szakszervezetek kedden délután Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Pataky Péter, a mintegy 250 ezer munkavállaló érdekeit képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) elnöke a demonstráción hangsúlyozta, akkor lehet tisztes munkáról beszélni, ha tisztességesen figyelembe veszik és elismerik az embert próbáló munkakörökben dolgozók jogos igényét arra, hogy nekik is jusson tisztes öregkor.

A tisztes munka világnapján megrendezett demonstráción több mint kétszáz ember gyűlt össze a minisztérium előtt. A tüntetők zászlókat vittek, táblákat is tartottak. Az egyiken "Tisztességes munkát, tisztességes béreket, tisztességes életet!" felirat volt.

MTI Fotó: Marjai János

Pataky Péter, akinek beszédét többször is hangos tetszésnyilvánítás szakította meg, hangsúlyozta: a korkedvezmény nem kegy, nem jótékonyság. Hozzátette: az ilyen munkakörben dolgozó emberek, a bányászok, sugárveszélyes munkahelyeken, melegüzemekben dolgozók a testi épségüket, egészségüket, családjukat áldozzák a munkáért. Az MSZSZ elnöke elmondta: közel másfél hónapja konkrét javaslatokat adtak át a minisztériumnak arról, hogy fenn kell tartani a korkedvezményes nyugdíjrendszert. Ennek ellenére még nem kezdődtek meg az egyeztetések, pedig december 31-éig törvényt kell alkotni a közalkalmazottak jövedelméről, a korkedvezmény megtartásáról és rendezni kell a korengedményes nyugdíj helyzetét is – mutatott rá.

NGM: a kormány megőrzi a nyugdíjak értékét, és tisztes munkát biztosít
A nemzetgazdasági tárca közleményében hangsúlyozta: a kormány legfőbb célja, hogy tisztes munkát, értékálló fizetéseket és nyugdíjakat biztosítson a magyaroknak. A kormány erőfeszítéseinek és a gazdasági növekedésnek köszönhetően Magyarország jobban teljesít a foglalkoztatásban, a bérek és a nyugdíjak értékének megőrzésében, mint korábban, és mint más európai országok általában - fogalmaznak a közleményben.

A nyugdíjrendszer fenntartható és stabil, szemben a 2010 előtti korszakkal, amikor "az összeomlás szélén állt, és 3 millió ember nyugellátása volt veszélyben" - emelte ki az NGM.

Hozzáfűzték: Magyarország azon kevesek közé tartozik, ahol az elmúlt években sikerült megőrizni, sőt növelni a nyugdíjak és a fizetések értékét, csökkenteni a családok terheit, és Európában a legnagyobb mértékben csökkenteni a munkanélküliséget.

"Bízunk benne, hogy az önkormányzati választási kampány finisében demonstrációt szervező szakszervezetek a kormány partnerei lesznek ebben a munkában, a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak további növelésében" - zárul a közlemény.