• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aposztrófos doktorok érettségi nélkül

Lapszemle Forrás: mno.hu

Kik azok a parabolikus doktorok, hogyan kaphatják meg ezt a címet egyetem nélkül?

A látszat néha csal és ezt nem csak a pénztárcánk, az egészségünk bánhatja. A jól marketingelt, súlyos tíz-, esetleg százezrekbe kerülő kezelések szembemennek a hagyományos, nyugati módszerekkel. Ez nem feltétlenül jelent rosszat: az akkupunktúra vagy a gyógynövények például megfelelő kezeléssel jó hatással lehetnek a szervezetre, de önmagában egyetlen „csodamódszer" sem gyógyítja a rákot vagy más súlyos betegséget. A Magyar Nemzet Online utánajárt, kik azok a parabolikus doktorok, hogyan kaphatják meg ezt a címet egyetem nélkül, és egyáltalán: mit kell tudni a 'dr. titulusról.

Az egésznek tulajdonképpen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) ad megfelelő jogi hátteret, ugyanis ez az „intézmény" vette lajstromba a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktor, ’Dr. kifejezést. Egy nyilvános adat szerint Husvéth György 2008-tól mostanáig tizenöt védjegybejelentést adott be, és egyet, ez utóbbit 2011-ben elfogadták. Így jött lére a Hu-Man Medica Parabolikus/Szimbolikus Doktorok Társasága, amelynek elnöke Husvéth. Őt természetesen próbálták utolérni telefonon, hogy a saját nézőpontját is megismerjék, de nem volt hajlandó nyilatkozni.

A lap megkeresésére az SZTNH illetékese elmondta, hogy e kifejezésből önmagában a ’dr. nem is használható, ugyanis ez így nem minősül védjegynek, vagyis nem licencelhető. Erről persze a „friss diplomások" nem tudnak és gyakran úgy használják a védjegyet mint titulust,’dr. X. Y.

Az aposztrófos doktorok létjogosultságát a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége is bírálja, de tenni ellenük jogilag ők nem tudnak. Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke így nyilatkozott a helyzetről idén szeptemberben:
"A dr. titulus orvosláshoz nem kötődik, a parabolikus doktori címet használók köre tisztázatlan. Rengeteg kárt okozhat, hiszen a betegek gyakran nem veszik észre a különbséget. Szeretném, ha a magyar hatóságok könyörtelen következetességgel fellépnének az ilyen félreérthető tevékenység ellen, ami nemegyszer közönséges csalásokhoz is vezethet, amelyekkel a betegeket megtévesztik, és ez súlyos következményekkel járhat. Tenni sajnos nem tudunk ellene, mivel a Magyar Orvosi Kamara nem joghatóság, de élesen elhatárolódunk attól, hogy ilyen módon próbáljanak visszaélni a betegek bizalmával".

A lap utánanézett néhány vizsgálatnak is, amelyeket aposztrófos doktorok végeznek, ezekről a teljes cikkben